Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Renault öppnar upp för försäljning av utsläppsrätter

Är på väg att med marginal uppfylla sina utsläppsmål

Renault är på väg att uppfylla sina koldioxidutsläppsmål för 2020, så tänker de erbjuda andra biltillverkare att köpa delar av sina utsläppsrätter.

Omställningen till elektrifiering av bilar går allt snabbare och trycket på bilindustrin allt hårdare. Exempelvis vill Frankrikes regering mer än dubblera fordonskatten som baseras på koldioxidutsläpp.

Enligt källor till Autocar har Renault lämnat in en intresseanmälan på att öppna en koldioxidpool till den Europeiska kommissionen. Med andra ord innebär det antagligen att den franska biltillverkaren med god marginal nått sina utsläppsmål för 2020 och kan nu sälja utsläppsrätter till andra tillverkare som annars inte skulle nå sina mål.  Exempelvis som Tesla gör med Fiat Chrysler 

Enligt den senaste utgåvan av European Electric Car report hade Renault den största mängden elbilsregistreringar i Västeuropa och sålde under augusti månad 51 200 fordon. Nyligen skrev Bytbil att andelen elbilar ökar för varje år.

De parter som är intresserade har till och med 18 november på sig att registrera sitt intresse hos Renault och måste visa att deras arbete inte leder till att den franska biltillverkaren överskrider sina mål, eller att de kan betala böterna för eventuella överskridna mål.

Renault hade tidigare planer på att dela utsläppsrätterna med allianspartnerna Mitsubishi och Nissan eftersom de hade behandlats av EU som en enda enhet för EU:s utsläppsmål. 

Men det är ännu oklart varför Renault verkar agera ensam och inte heller vilka tillverkare som tänker dra nytta av erbjudandet från den franska tillverkaren. Enligt källor till Autocar verkar Daimler vara en kandidat eftersom de redan har ett strategiskt samarbete med Renault och att de dessutom är på väg att missa sina koldioxidmål för 2020.

Det har även nyligen rapporterats att MG:s moderbolag SAIC har ska gå med i Volkswagens utsläppspool för att hjälpa den tyska tillverkaren. Antagligen kommer den kinesiska biltillverkaren stanna kvar i poolen fram till slutet av 2022 eftersom deras laddhybrider och elbilar kan kompensera för den hackande försäljningen av elbilar från Wolfsburg.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com