Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rekordstor minskning av utsläpp från nya bilar

Andelen laddhybrider har ökat

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Ny statistik visar att minskningen av koldioxidutsläpp från nya bilar var rekordstor 2020. Andelen laddbara bilar har ökat, men även pandemin har spelat en roll. 

Nya siffror från Transportstyrelsen och Trafikverket, visar att koldioxidutsläppen från nya personbilar under 2020 var i genomsnitt 93 g/km, vilket är en minskning med 27 gram jämfört med året innan. Minskningen beror till största delen på andelen laddbara bilar som ökat i nyregistreringen. Förra året var en av tre nyregistrerade bil laddbara bilar. (batteribilar och laddhybrider). Vid årsskiftet var antalet laddbara bilar i trafik knappt 180 000, eller 3,6 procent av fordonsflottan.

Foto: Transportstyrelsen

– Det är positivt att nybilarna har blivit mer energieffektiva och därmed släpper ut mindre växthusgaser. De laddbara bilarna ökar dessutom sin andel till nära en tredjedel av nybilsförsäljningen. Det registrerades totalt sett färre nya bilar under året. Elektrifiering är nödvändigt för att nå klimat- och miljömål så detta är en glädjande utveckling, säger Sven Hunhammar, miljödirektör på Trafikverket.

LÄS MER: Porsche: e-bränsle släpper ut lika lite som elbilar

Totalt sett minskade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med drygt 1,3 miljoner ton (minskning med nio procent). Det förklaras till 90 procent, av minskad trafik under pandemin, som var tio procent lägre jämfört med 2019. Även energieffektivisering, inklusive elektrifiering av fordon bidrog till resten av minskningen av utsläppen. 

För första gången sedan 2017 minskade även de genomsnittliga koldioxidutsläppen från bilar med förbränningsmotorer, från 132 till 126 g/km.   

Klart: Klimatbonusen för fordon höjs

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com