Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Klart: Klimatbonusen för fordon höjs

Malusdelen ska röstas om i riksdagen

Nu är det klart att regeringen har beslutat om en ökning av klimatbonusen i bonus-malus. De vill även ändra på malusdelen, men inget formellt beslut har tagits i frågan. 

I höstas presenterade regeringen en proposition med förändrade och strängare förutsättningar för fordonssystemet bonus-malus. 

Nu har regeringen, efter en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna, beslutat att beloppet för bonusdelen ändras. 

I ett pressmeddelande skriver de att reglerna i förordningen ändras för klimatbonusbilar, genom att den maximala bonusen höjs från dagens 60 000, till 70 000 kronor. Den andra ändringen som genomförs är att gränsen för hur mycket en bil får släppa ut för att få bonus, sänks från 70, till nya gränsen på 60 gram koldioxid per kilometer. Den maximala bonusen en bil kan få om den släpper ut över noll gram koldioxid är cirka 45 000 kronor. 

LÄS MER: Regeringen får kritik för sin elbilspolitik

Enligt regeringen är syftet med ändringarna att förstärka miljöstyrningen och påskynda omställningen till en fossilfri fordonsflotta. 

Förändringarna gäller enbart nya bilar som registreras från och med 1 april 2021. 

Regeringen vill även ändra på malusdelen i systemet. Där vill de att fordon med utsläpp över 90 gram koldioxid per kilometer ska omfattas (vilket är en sänkning från 95 gram). Utöver detta vill de även höja skatten med 25 kronor per gram koldioxid. Eftersom det är en lagändring, så måste riksdagen ta ett beslut, vilket Vi bilägare var först med att rapportera om. 

Det finns en riksdagsmajoritet för förändringar i malusdelen, men inget formellt beslut har tagits. Förslaget ska röstas om i riksdagen i nästa vecka. 

LÄS ÄVEN: Regeringen får kritik för förslag på exportförbud av klimatbilar

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com