Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Förslag om klimatbonusbilar skjuts upp

Skulle införas vid årsskiftet

Större
Stäng
  • Foto: Volkswagen
    Foto: Volkswagen
  • Foto: Volkswagen

Regeringens förslag om att man är tvungen att betala tillbaka klimatbonusen om miljöbilen exporteras inom fem år efter inköpsdatumet skjuts upp. Därmed kommer förslaget inte införas vid årsskiftet.

Regeringens förslag om att stoppa exporten av klimatbonusbilar har tidigare kritiserats ordentligt. Nu görs den om. Därmed införs inte förslaget vid årsskiftet. 

Ni känner säkert till det vid det här laget. Som en subvention till att stimulera köp av miljövänliga bilar får man i dagsläget upp till 60 000 kronor i miljöbonus om man köper en miljöbil. Ett stort problem har varit att många av klimatbonusbilarna har exporterats utomlands  eftersom priserna har varit högre i andra länder. 

LÄS MER: Förmånsvärdet på miljöbilar höjs ordentligt

För att försöka bli av med problematiken har regeringen föreslagit att man är tvungen att betala tillbaka hela klimatabonusen, om bilen exporteras utomlands inom fem år efter inköp av klimatbonusbilen, och det gäller oavsett vem som då är ägare. Förslaget har mötts av stor kritik. Nu rapporterar Dagens industri att tidsplanen skjuts fram och förslaget börjar inte gälla vid årsskiftet.

”Innan vi beslutar om nästa steg krävs en noggrann genomgång av alla remissvar och kritik. Vi räknar med att ge besked om en uppdaterad tidsplan i början av nästa år”, säger Martin Larsson, kansliråd på miljödepartementet, till Dagens industri.

1 april skulle även klimatbonusen höjas till 70 000, men enligt Dagens industri är det även osäkert.  Då ska även malusen höjas.

LÄS ÄVEN: Regeringen får kritik för sin elbilspolitik

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com