Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Regeringen får kritik för förslag på exportförbud av klimatbilar

Kan tvingas betala tillbaka klimatbonusen

Större
Stäng
  • Foto: Volkswagen
    Foto: Volkswagen
  • Foto: Volkswagen

Kritiken har varit hård mot regeringens förslag om att den som köper en klimatbonusbil, får bonusen och sedan exporterar bilen utomlands inom en femårsperiod, ska tvingas betala tillbaka hela beloppet. Nu är en majoritet i riksdagen mot förslaget.

Enligt Sveriges Radio Ekot vill en majoritet i riksdagen att regeringen skotar förslaget som handlar om bonusen till en nyköpt klimatbil. Det är många som anser att det är ett stort problem att klimatbonusbilar (som släpper ut mindre än 60 gram koldioxid per kilometer) som säljs i Sverige, där köparen får en bonus av staten, kan exportera bilen utomlands. 

Regeringen har tidigare föreslagit att den som säljer klimatbonusbilen utomlands inom fem år efter inköp, tvingas betala tillbaka klimatbonusen, oavsett om man äger bilen då eller inte.

Kritikerna menar att det kan leda till att färre kommer köpa nya elbilar och slutändan att Sverige får svårare med sina klimatmål. Även Bil Sweden har tidigare sågat förslaget. 

LÄS ÄVEN: Bonus-malus ska ändras 2021

Enligt en rundringning som gjorts av Sveriges radio Ekot är alla partier kritiska till förslaget, förutom Socialdemokraterna, som inte har tagit ställning än.

– Jag tycker det är uppenbart att förslaget, så som det är utformat just nu, riskerar att minska mängden nya klimatsmarta bilar. Jag tycker det är ett negativt sätt att hantera det på. Det blir svårt att gå vidare med det här förslaget, säger Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet, till Ekot.

Både Moderaterna och Centerpartiet vill att regeringen ska presentera ett nytt första för att stoppa exporten.

LÄS MER: Regeringens nya förslag: Utvidga lånen till körkort 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com