Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Regeringens förslag: ännu strängare malus

Vill göra malus ännu strängare

Större
Stäng
  • Foto: Shutterstock
    Foto: Shutterstock
  • Foto: Shutterstock

Nu är det klart att regeringen vill göra fordonsskattesystemet bonus-malus ännu strängare. Enligt förslaget ska gränsvärdena för när en personbil ska betala skatt sänkas.

I september 2021 berättade regeringen att de vill ändra på fordonsskattesystemet bonus-malus, så att både bonus och malus blir strängare.

Förslaget har varit ute på remiss, och nu har regeringen presenterat en proposition där malus-delen blir strängare. Regeringen menar att en grundläggande princip för fordonsskattesystemet, är att intäkterna ska täcka kostnaderna. Redan nu i januari kom det uppgifter om att pengarna som är tingade för Klimatbonusen för i år redan slut. Därför vill regeringen nu skärpa malus-delen, för att få ökade intäkter.

Enligt förslaget ska gränsvärdena för koldioxidutsläppen sänkas för personbilar, av just anledningen att få en långsiktig finansiering av klimatbonusen.

Därför ska den nedre gränsen för när en bil ska betala skatt, sänkas från 90 till 75 g/km, medan gränsen för när det högre beloppet ska börja gälla, sänks från 130, till 125 g/km. Därmed ska ett nytt fordon betala 107 kronor per gram koldioxid utöver 75 g/km och upp till 125 gram. Släpper bilen ut mer än 125 g/km blir skatten i stället 132 kronor per gram över 125 g/km, utöver det nedre skattebeloppet som gäller vid 75 g/km.

Om förslaget går igenom i riksdagen förslås ändringarna träda i kraft 1 juni 2022 och gäller de bilar som är skattepliktiga från det datumet.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com