Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Regeringen får kritik för sin elbilspolitik

Bil Sweden kritisk till ökningen av förmånsvärdet på tjänstebilar

Bil Sweden menar att regeringens elbilspolitik kan leda till att försäljningen av laddbara bilar kan påverkas negativt.

Sveriges Radio Ekot rapporterar att Bil Sweden är kritisk till regeringens politik om laddbara bilar, som kan leda till att försäljningen av laddbara bilar kan påverkas negativt. Anledningen är bland annat den nya höjningen av förmånsvärdet på tjänstebilar. 

– Vi ser en stor risk att den här positiva trenden viker neråt. Vi tror att de här åtgärderna kommer leda till att vi får en mindre sänkning av utsläppen, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden, till Sveriges Radio Ekot.

Tidigare var prognosen från Bil Sweden, att nästa år skulle laddbara bilar stå för 40 procent av nybilsförsäljningen, vilket är tio procent mer än i år. Med nya förändringarna som införs nästa år kommer ökningstakten bli lika hög menar organisationen.

LÄS MER: Stor undersökning visar: Volvo populäraste tjänstebilen

Enligt Bil Sweden är flera av regeringens satsningarna bra, exempelvis förändring av reduktionsplikten. Dock är de kritiska till att beskattningen av förmånsbilar ändras, vilket kan leda till att äga en laddbar bil blir dyrare. De är även kritiska till förslaget att man blir återbetalningsskyldig till den bonus som man kan få för en ny miljöbil, om fordonet exporteras utomlands inom fem år.  

Miljöpartiets språkrör och Finansmarknadsminister, Per Bolund, tror inte att försäljningen kommer påverkas negativt. 

– Nej, det tror jag är en ganska liten risk. Den stora effekt av det här förslaget är att vi inte längre ger ett skattestöd till den som köper en konventionell förmånsbil, en som går på bensin eller diesel, säger han till Ekot.

Per Bolund menar att den tillfälliga nedsättningen av förmånsvärdet för miljöbilar avskaffas eftersom elbilsmarknaden har utvecklats mycket och det finns många nya modeller till ett längre pris än vad som tidigare har funnits. Därmed ger bonus-malus-systemet en tydlig subvention och stöd till den som köper en elbil, och bonusen blir större (enligt nya bonus-malus) än tidigare. Angående kritiken om återbetalningsskyldigheten ska regeringen gå igenom de remissvar som inkommit. 

LÄS ÄVEN: Regeringen planerar chockhöjning av skatt på tjänstebilar

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com