Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Centerpartiet vill satsa på vätgasdrift

Förhandlingar om vad kommision för snabb inställning till eldrivna transporter ska göra

Större
Stäng
  • Motorn på vätgasbilen Hyundai NEXO
    Motorn på vätgasbilen Hyundai NEXO
  • Motorn på vätgasbilen Hyundai NEXO

Elektrifieringskommissionen som ska jobba för en snabb omställning till eldrivna transporter kommer snart tillsättas rapporterar Sveriges radio Ekot. Försent tycker Moderaterna. Vad kommissionen ska göra ska förhandlas mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet. Centerpartiet vill fokusera på vätgasdrift.

Elektrifieringskommissionen ska jobba för en snabb omställning till eldrivna transporterar. I Regeringens förra budget satsades pengar för att kommissionen skulle starta. Men den har inte tillsats rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I budgeten satsades fem miljoner per år fram tills 2022, från i år, på att komissionen ska tillsättas.

– Vi är i slutfasen av förberedelsearbetet och kommer att kunna presentera det arbetet inom kort, säger infrastrukturminister, Tomas Eneroth (S) till Ekot.

Snart ska kommissionen tillsättas, men enligt Moderaterna är det för sent.

Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för Moderaterna säger till Ekot att om Sverige ska klara omställningen behöver fler bilar och lastbilar gå på el och då krävs det politiska beslut. Han menar att regeringen lovade att skulle tillsätta ett arbete för att fler lastbilar skulle köras på el men att ingenting har hänt sedan dess.

Kommissionen är nu på gång, men vad den ska göra förhandlas mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet.

Centerpartiet vill att kommissionen ska fokusera på vätgasdrift eftersom de menar att det finns en stor potential i Sverige kring vätgas. Rickard Nordin, som är Centerpartiets klimatpolitiska talesperson, menar att ren batterielektrifiering är svårt på tunga och väldigt långa transporter och är svårast att ställa om i dagsläget. Han menar att vätgas istället kan spela en viktig roll i omställningen.

– Samtidigt ser vi att EU går in ganska hårt på vätgas så här kommer det antagligen finnas ganska mycket pengar att hämta hem till pilotprojekt och spjutspetsteknologi, säger Rickard Nordin till Ekot.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com