Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Regeringen planerar chockhöjning av skatt på tjänstebilar

En "grön skatteväxling", enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP)

Den som i dag använder en tjänstebil privat kan vänta sig en rejäl skattehöjning.
Dagens Nyheter uppger nämligen att regeringen vill göra förmånsbilen lika dyr som privatbilen i en så kallad ”grön skatteväxling”.
– Vi vet att förmånsbilen ofta är tyngre och törstigare än genomsnittsbilen. Vi hoppas att förslaget kommer leda till att det blir tvärtom, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till DN.

Det fortsätter att hagla förslag som rör motorbranschen från regeringens håll.

Det senaste i mängden är kanske det som kommer ge störst eko. Förslaget rör förmånsbilar som i dag är kraftigt subventionerade. De är ofta mycket billigare för föraren än om denne skulle köpa bil privat – det kan skilja flera tusentals kronor i månaden i skatt.

I flera år har skatten på förmånsbilar också diskuterats inom politiken. Och nu rapporterar alltså Dagens Nyheter att en stor förändring är på gång. Regeringen föreslår att värdet av att ha en förmånsbil ska vara detsamma som en privatägd bil.

– Det här är en del av en större grön skatteväxling. I år skatteväxlar vi fyra miljarder kronor, säger finansmarknadsminister Per Bolund (Mp) till tidningen.

Sammanlagt menar Bolund och regeringen att det ska öka skatteintäkterna med 150 miljoner kronor.

De som i dag har en förmånsbil kan, om förslaget går igenom, vänta sig en rejäl skattehöjning. Elbilar och hybrider lär få extra höga höjningar eftersom de i dagsläget är väldigt förmånliga som tjänstebilar.

Enligt Per Bolund hoppas regeringen att den nya skatten på förmånsbilar också ska ge en effekt på den svenska fordonsflottan.

– Vi vet att förmånsbilen ofta är tyngre och törstigare än genomsnittsbilen. Vi hoppas att förslaget kommer leda till att det blir tvärtom. Att förmånsbilen är renare eftersom man väljer elbil, säger Per Bolund till DN.

Hur den ny skatten ska beräknas har inte presenterats än.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com