Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är regeringens nya besked om miljöbilarna

Regelverket ska bli enklare

Större
Stäng
  • Laddning
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

I somras infördes höjda förmånsvärden på tjänstebilar. Nu vill regeringen att det ska bli enklare att räkna ut förmånsvärdet på miljöbilar.

I somras infördes höjda förmånsvärden på tjänstebilar. Nu vill regeringen att det ska bli enklare att räkna ut förmånsvärdet på miljöbilar.

Den 1 juli i år infördes höjda förmånsvärden på tjänstebilar där många av dagens miljöbilar blev drabbade. Nu vill dock regeringen ändra förmånsvärdet för just miljöbilarna.

Propositionen går ut på att regeringen vill ändra nedsättningen av förmånsvärdet för miljöanpassade bilar. På så sätt ska regelverket bli mer förutsebart och även enklare att tillämpa.

LÄS MER: Strängare krav: Så vill regeringen ändra på bonus-malus

Nypriset för miljöbilar, vid beräkningen av förmånsvärdet, ska sättas ned med ett fast schablonbelopp som utgår ifrån miljötekniken på bilen. På så sätt ska regelverket förenklas. Enligt förslaget ska endast elbilar, laddhybrider, gasbilar och vätgasbilar omfattas av nedsättningen. Därmed rymms inte elhybrider och etanoldrivna bilar i förslaget.

Tidigare i våras presenterade Skatteverket ett eget förslag på justering av förmånsvärdet, som är snarlikt det förslag som nu regeringen presenterar.

I dag beräknas förmånsvärdet för en miljöbil så att nybilspriset sätts ned till en nivå som motsvarar nybilspriset för närmast jämförbara bil utan miljöteknik. Problemet enligt regeringen, är att det nu finns så många olika sorters miljöbilar som saknar en direkt jämförbar konventionell bil. Det innebär en större administrativ börda för Skatteverket, samtidigt som det är svårt att på förhand räkna ut förmånsvärdet för nya miljöbilar.

Förslaget föreslås träda i kraft 1 juli 2022 och beräknas öka skatteintäkterna med mindre än 10 miljoner nästa år.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com