Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Förmånsvärdet på miljöbilar höjs ordentligt

De nya reglerna börjar gälla 1 juli nästa år

Större
Stäng
  • Foto: Tesla
    Foto: Tesla
  • Foto: Tesla

Höjningen av förmånsvärdet på tjänstebilar kommer få stora konsekvenser på bilmarknaden. Det är främst miljöbilar som påverkas av den nya regleringen som börjar gälla från och med 1 juli nästa år.

Bytbil har tidigare skrivit om att regeringen planerar en chockhöjning av skatt på tjänstebilar, och det blir verklighet från och med 1 juli nästa år.

Nu har Aftonbladet har granskat hur 20 tjänstebilar påverkas av det nya förmånsvärdet som träder i kraft 1 juli nästa år. Från och med 1 januari kommer den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärdet för miljöbilar att upphöra. Ändringen innebär att förmånsvärdet på många miljöbilar höjs med max 40 procent, eller 10 000 kronor per år.

Bilens marknadsvärde får en större genomslagskraft i förmånsvärdet, enligt den nya beräkningsmodellen. Dessutom tillkommer den kraftiga ökningen av Bonus-malus som införs 1 april 2021. Fordonsskatten är en av de fyra faktorerna som ligger till grund för förmånsvärdet och då pressas värdet upp.

LÄS MER: Ebba Busch: Höj skatten på gamla bilar

De nya reglerna börjar gälla från och med 1 juli 2021 och ska generera 150 miljoner kronor i nya skatteintäkter. 

Aftonbladet har undersökt hur 20 tjänstebilar påverkas och det är främst miljöbilar som drabbas. När den tillfälliga nedsättningen av förmånsvärdet avskaffas i april och nya regleringen börjar gälla 1 juli, blir det betydligt dyrare att ha en laddhybrid eller elbil som tjänstebil.

Tesla Model 3 Standard som idag har ett förmånsvärde på 3 159 kronor, kommer ha motsvarande värde nästa år på 5 457 kronor, en ökning på 73 procent. Förmånsvärdet på Volvo V60 B3 Momentum ökar med 37 procent, och då är det inte den värst drabbade Volvon, medan Volkswagen Tiguan 1,5 TFSI ökar med 36 procent. Ett annat exempel är Kia Niro Plug-in Hybrid som ökar med 30 procent.

Vil du se vilka andra populära modeller som drabbas kan du klicka här.

LÄS ÄVEN: Trafikverket: Högre skatt i Bonus-Malus ett måste för klimatet

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com