Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ebba Busch: Höj skatten på gamla bilar

Vill även införa skrotningspremie

Större
Stäng
  • Foto: Kristdemokraterna
    Foto: Kristdemokraterna
  • Foto: Kristdemokraterna

I en debattartikel menar Ebba Busch och Magnus Jacobsson från Kristdemokraterna att det finns för få alternativ bland elbilar för familjer på landsbygden om de ska ha en chans att hänga med i miljöomställningen. Dessutom vill de höja skatten på äldre bilar och även införa en skrotningspremie.

Ebba Busch fick kritik efter partiledardebatten för cirka två veckor sedan när hon menade att regeringens miljöpolitik riktade sig till de rika som har råd att köpa en elbil för en miljon kronor eller mer. I Alltinget har nu en debattartikeln publicerats där hon försvarar sina uttalanden.

Kristdemokraterna menar att det var ett stort misstag att lägga ned kärnkraftverken Ringhals 1 och 2. Om de skulle vara i drift fram tills 2025 skulle utsläppen minska med åtta miljoner ton koldioxid. Det motsvarar utsläppen från 1,9 miljoner bensinbilar under ett års tid.

De menar att alternativen är få för en familj som bor på landsbygden som vill ha en större eldriven bil, har fyrhjulsdrift och dragkrok. Argumentet går ut på att man kan köpa en elbil för 300 000 kronor, om man är ett ensam- eller parhushåll, bor i storstaden och inte har några barn.

Laddningsnätet är inte så väl utbyggt ute på landsbygden, förutom för Tesla skriver Ebba Busch. Enligt Kristdemokraternas beräkningar behövs en investering på åtminstone 700 000 kronor för att möta de krav som en större familj kan ställa på en elbil. Är dragkrok, fyrhjulsdrift och ett välutvecklad laddnät ett måste, krävs antagligen en Tesla Model X där startpriset är strax över en miljon kronor. Dock menar de att framtiden är ljus eftersom att marknaden snabbt förändras. 

LÄS MER: Bonus-malus ändras 2021

Ebba Busch skriver att regeringens subventioner har sprungit ifrån hushållens ekonomi. De bilar som vanligt folk inte har råd med subventioneras, och vanligt folk betalar för dem. De argumenterar att många väljer bort elbilen på grund av ekonomiska skäl och i stället väljer bensin- eller dieselbilar, eller kanske hybrider. Det betyder i förlängningen att de får betala för bonusarna till elbilarna. 

Kristdemokraterna menar att hybridbilarna är ett viktigt alternativ, men att regeringen väljer att gå åt fel håll eftersom de skärper kraven, så att bilar som släpper ut mer än 60 gram koldioxid inte längre får någon bonus. Kristdemokraterna säger därmed nej till förslaget om strängare malus. De håller med om en generösare bonus, men vill inte försämra för hybriderna. 

”Vi säger nej till halva malushöjningen och inför i stället något högre fordonsskatt för gamla bilar, mer än 18 år, och en skrotningspremie för samma fordonsgrupp” skriver Ebba Busch och Magnus Jacobsson. 

Det gör att säkerheten höjs och att utsläppen minskar avslutar de. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com