Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Klubbat och klart: Ändrad bonus-malus genomförs

Börjar gälla 1 april 2021

Större
Stäng
  • Foto: Shutterstock
    Foto: Shutterstock
  • Foto: Shutterstock

Nu har förslaget om ett ändrad bonus-malus klubbats igenom av riksdagen. Det innebär en högre bonus, och att koldioxidgränsen sänks, med högre straffskatt. 

Nu är det klart att de nya nivåerna för fordonsskattesystemet bonus-malus har klubbats igenom. Det innebär en strängare malus för de bilar som släpper ut mycket koldioxid, medan en utökad bonus för renodlade elbilar, eller andra fordon som inte släpper ut någon koldioxid. 

I en proportion från regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna, ville de höja bonusen för elbilar och vätgasbilar till 70 000 kronor, från dagens 60 000. Det högsta beloppet för fordon med utsläpp över noll gram koldioxid uppgår då till omkring 45 000 kronor. Detta beslutades redan om i fredags genom en förordning

LÄS MER: Officiell: Volvo C40 Recharge

Gränsen för att få klimatbonus sänks från 70, till 60 gram koldioxid. Även malusdelen förändras, för att kunna finansiera det ökade stöden. Med andra ord ökar straffskatten som nya bilar med större koldioxidutsläpp får utstå de första tre åren. Gränsen för när man ska börja betala skatt sänks, från 95 gram koldioxid, till 90 gram, utöver grundbeloppet. Skatten höjs med 25 kronor per gram koldioxid över gränsen på 90 gram per kilometer. Dessutom sänks gränsen för när man får betala maximal skatt, till 130 gram. Släpper fordonet ut mer än 130 gram, får man skatta 132 kronor för varje gram över 130 gram per kilometer. 

I en omröstning i riksdagen idag, röstade regeringen och samarbetspartierna, plus Vänsterpartiet för förslaget, medan medan Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade nej, Kristdemokraterna lade ned sina röster.

Det förändrade skattesystemet, ska enligt regeringen bidra till målet om att minska utsläppen med 70 procent till 2030. Förslaget träder i kraft 1 april i år. 

LÄS ÄVEN: Transportstyrelsen vill förbjuda elsparkcyklar på trottoaren

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com