Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Transportstyrelsen vill förbjuda elsparkcyklar på trottoaren

Finns starka åsikter om dem

Större
Stäng
  • Foto: News Øresund, Malmö, Sweden
    Foto: News Øresund, Malmö, Sweden
  • Foto: News Øresund, Malmö, Sweden

Myndigheten vill ta bort effekten på elsparkcyklarna eftersom fordonet egentligen är en cykel, och därför ska den köras på gatan. 

Vissa älskar dem, andra hatar dem och tycker bara att elsparkcyklarna är i vägen när de står på trottoaren. Åsikterna har varierat kraftigt om elsparkcyklarnas vara eller icke vara. 

Nu har Transportstyrelsen har tagit fram förslag på ett antal regeländringar som syftar till att öka trafiksäkerheten ring elsparkcyklarna. 

”Majoriteten eldrivna enpersonsfordon är i lagens mening en cykel. Transportstyrelsen anser inte att det behövs en ny fordonskategori för den typen av fordon. En sådan bör i så fall harmoniseras med EU-regler” skriver Transportstyrelsen. 

LÄS MER: Porsche: e-bränsle släpper ut lika lite som elbilar

Myndigheten förslår en ändring av definitionen av en cykel, och i förlängningen ta bort begränsningen på 250 watt av motoreffekten för elsparkcyklar.

– Dagens effektbegränsning riskerar att hindra teknikutvecklingen. Den är också ett hinder för att utveckla trafiksäkrare och mer ändamålsenliga fordon, till exempel med högre batterikapacitet och bättre hjul, säger Pernilla Bremer, utredare på Transportstyrelsen.

Dessutom vill Transportstyrelsen ta bort möjligheten för elsparkcyklarnas möjlighet att köra på trottoaren, med undantag för personer med fysisk funktionsnedsättning. De vill även ta bort möjligheten att märka ut cykelpassager, samt ta bort möjligheten att cykla på en väg där  hastighetsbegränsningen är 50 km/h, om cyklisten är över 15 år och det finns en cykelbana. Därmed kanske bilisterna och cyklisterna inte behöver bråka med varandra i framtiden (inte lika mycket i alla fall). 

Syftet med dessa förslag är att Transportstyrelsen vill skynda på utvecklingen av både gång- och cykelinfrastrukturen, samt att väghållare förhoppningsvis i framtiden minskar användandet av kombinerade ytor, och ersätter dem med tydligt utmärkta gång och cykelbanor. 

LÄS ÄVEN: Här är bästa bilköpen 2021

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com