Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche: e-bränsle släpper ut lika lite som elbilar

Börjar testa sitt syntetiska e-bränsle nästa år

Större
Stäng
  • Porsche 911. Foto: Porsche
    Porsche 911. Foto: Porsche
  • Porsche 911. Foto: Porsche

Porsche ska börja testa sitt syntetiskt e-bränsle redan nästa år, och den tyska biltillverkaren menar att det gör förbränningsmotorerna lika rena som elbilar. 

Bytbil har tidigare berättat om Porsches planer på att börja producera ett syntetiskt e-bränsle, som ett alternativt till eldrift och skrotandet av förbränningsmotorer.

Nu har Frank Walliser, vice ordförande för Porsche Motorsport och dess GT-bilar, sagt att han tror att förbränningsmotorer som använder sig av syntetiskt e-bränsle kommer göra att de blir lika rena som elmotorer, rapporterar det brittiska bilmagasinet Evo. 

Enligt Walliser så är utvecklingen av e-bränslet i full gång och redan nästa år ska det börja testas. Bränslet ska kunna användas i alla Porsches nuvarande förbränningsmotorer, inklusive nya generationen av 991 GT3. 

E-bränslet sägs släppa ut 85 procent mindre koldioxid jämfört med konventionella bränslen, och Walliser menar dessutom att, om man tittar på hela livscykeln, så är koldioxidnivåerna som produceras, ungefär lika höga som vid tillverkningen och användandet av en elbil.

LÄS MER: Volkswagen funderar på att börsnotera Porsche

Porsche är inte det enda märket inom Volkswagengruppen som undersöker och forskar om syntetiska bränslen. Audi har försökt utveckla olika e-bränslen sedan elva års tid. De brittiska sportbilstillverkarna McLaren och Aston Martin signalerar också att de kommer gå i den riktningen i framtiden.

Porsche tänker börja testa e-bränslet nästa år, och förväntar sig kunna producera 130 000 liter 2022. Först och främst tänker de testa bränslet inom sitt motorsportsprogram och även på sina körupplevelse-centra. Det skulle i sin tur leda till att äldre årsmodeller kan stanna kvar i sortimentet utan att behöva modifiera drivlinorna, och samtidigt minska modellernas utsläpp.

Regeringar runt om i världen tänker förbjuda försäljning av nya bilar med förbränningsmotorer (däribland Storbritannien 2030), men e-bränslet kan kanske vara ett sätt att ändå få sälja nya bilar med förbränningsmotorer. 

LÄS ÄVEN: Här är Porsches skottsäkra bil

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com