Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Officiell: Porsche 911 GT3

Har 510 hästkrafter

Större
Stäng
  • Porsche 911 GT3
    Foto: Porsche
  • Porsche 911 GT3
    Foto: Porsche
  • Foto: Porsche
  • Foto: Porsche
  • Foto: Porsche
  • Foto: Porsche

Porsche har nu släppt 911 GT3, som har utvecklats i nära samarbete med Porsche Motorsport.

Porsche har nu släppt Porsche 911 GT3, den sjunde versionen av den högprestanda modellen och har utvecklats i nära samarbete med Porsche Motorsport.

Den har en en sexcylindrig boxermotor på fyra liter, 510 hästkrafter (375) kW och bygger på drivlinan i 911 GT3 R, beprövad och testad i långloppsracing. Motorn används också i praktiken oförändrad i nya 911 GT3 Cup. 

911 GT3 har en toppfart på 320 km/h (318 km/h med dubbelkoppllingslåda) och är till och med snabbare än förra Porsche 911 GT3 RS. Modellen accelererar 0-100 km/h på 3,4 sekunder. Förutom automatlåda, har den även en sexväxlad manuell låda. Bränsleförbrukningen är 13,0 l/100 km vid blandad körning med dubbelkopplingslåda, och koldioxidutsläppet är 294 g/km. Motsvarande siffror för den manuella växellådan är 12,9 l/100km och 293 g/km.

Enligt Porsche har modellen en sofistikerad aerodynamik som är ett direkt resultat av biltillverkarens erfarenheter inom motorsport och genererar betydligt mer downforce utan att luftmotståndet påverkats i någon större grad.

Den har ett prestandaläge för banracing, där de manuellt inställda ving- och diffusordelarna, aerodynamiskt ökar trycket för en högre kurvhastighet. Som tillval finns Michelins Pilot Sport Cup 2 R. Trots att den har bredare kaross, större hjul och andra tekniska nyheter, väger GT3 lika lite som föregångaren. Med manuell växellåda är tjänstevikten 1 493 kg, medan med dubbelkopplingslådan 1 510 kg. Den har en främre huv av kolfiberförstärkt polymer, rutor i lättviktsglas, optimerade bromsskivor och smidda lättmetallfälgar för att hålla ned vikten, inklusive avsaknaden av baksäte. 10 kilo försvann med det nya sportavgassystemet. Det finns även elektriskt justerbara avgasklaffar som ger en ny ljudupplevelse.

LÄS MER: Nu kan du köpa en Lego-Porsche

Racingen är central i nya 911 GT3. En sådan detalj är track screen. Med ett knapptryck reduceras informationen på de digitala skärmarna till vänster och höger om den centralt placerade varvräknaren, graderad till 10 000 v/min, för att istället informera om däcktryck, oljetryck, oljetemperaturen, bränslenivå, kylvattentemperatur och viktiga uppgifter vid bankörning. Skärmen visar också växlingsassistans och en växelindikator från motorsport. 

Som tillval finns lättviktstak, tillverkat i naket kolfiber. Bilen har också ytterbackspeglar med skal av kolfiber, mörka LED-Matrix-strålkastare, matchande bakljus i med en ljusbåge utan några röda delar. Fälgkanter lackerade i Guards Red eller Shark Blue, lyfter de svartlackerade lättmetallfälgarna.

Det finns även en kronograf som kan erbjudas till kunderna. Den är tillverkad i robust lättviktstitan, samma som bilens motor. Klockan drivs av individuella rotorer som påminner om hjulen på 911 GT3. Urtavlas färgade ring kan anpassas till bilens lackering.

På Nordslingan på Nürburgring, det traditionella riktmärket för alla sportbilar från Porsche, körde 911 GT3 under det avslutande arbetet med bilens inställningar, det 20,8 kilometer långa varet på 6:59,927, och det kortare varvet, 20,6 km, på 6:55,2. 

Porsche 911 GT3 kan beställas från och med nu och kommer till återförsäljarna i juni 2021. Den kostar från 1 840 000 kronor i Sverige. 

LÄS ÄVEN: Här är Porsches skottsäkra bil

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com