Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Premiär för Porsche 911 Dakar

Terrängporschen kostar nästan 2,5 miljon

Det är en hyllning till Porsches första totalseger i Paris-Dakar-rallyt.

Det är en Terrängporsche som ska klara ”ambitiös terrängkörning” i 170 km/h.

Det är nya Porsche 911 Dakar – som bara tillverkas i 2 500 exemplar och kostar drygt 2,5 miljon kronor.

Året var 1984 när Porsche tog sin första totalseger i Paris-Dakar-rallyt. Det var också första gången som en 911 fick fyrhjulsdrift.

Vrid fram klockan 38 år och byt kontinent till förmån för en bilsalong under Los Angeles Auto Show så är vi framme vid en exklusiv hommage till denna bedrift. För natten till torsdag, svensk tid, presenterades terrängmonstret Porsche 911 Dakar som ger nytt eko till den klassiska vinnarbilen.

Toppfart: 240 km/h

Det som först bör höjas till ytan är just markfrigången. Den är 50 mm högre i Porsche 911 Dakar än i 911 Carrera med sportchassi. Den kan sedan lyftas ytterligare 30 mm med luftsystemet. Och det är inga låga hastigheter som utlovas i terrängen. Enligt Porsche kan 911 Dakar användas för ”ambitiös terrängkörning” i upp till 170 km/h. Skulle man köra fortare än så sänks bilen per automatik ner till sin normala höjd.

På bilen sitter specialtillverkade däck från Pirelli (Scorpion All Terrain Plus) som med sina däckmönster på 9 mm och förstärkta däcksidor ska klara av rejält motstånd. Dock begränsas toppfarten till 240 km/h på grund av just däcken.

480 hästkrafter

I motorväg snackar vi om en sexcylindrig treliters biturbomotor med 480 hk och ett vridmoment på 570 Nm. 0-100 km/h avverkas på 3,4 sekunder.

Enligt Porsche är denna terrängbil lika dynamisk på sand som på Nürburgrings asfalt. Detta möjliggörs bland annat genom att motorn är kopplad till en åttastegad PDK-låda och fyrhjulsdriftsystemet. Standardutrustningen består också av ett aktivt antikrängningssystem (PDCC), bakaxelstyrning samt motorfästen från 911 GT3.

Två nya körinställlningar finns i bilen. ”Rallye” är optimerad för lösa och ojämna underlag där en större del av kraften fördelas till bakhjulen. ”Offroad” är utformad för maximalt grepp i svår terräng och markfrigången ökar här automatiskt.

Gjord för rally

Nog finns det allt som krävs för att mäkta med ett rally med 911 Dakar. Åtminstone med tillvalet som passande heter ”Rally design package”.

Takräcket kan bära 42 kilo. Där kan det lastas friktionsbrädor, fällbara spadar, vattendunkar och annan utrustning för rallyt. Som tillval finns också ett 12-volts eluttag för strålkastare på taket samt ett taktält.

Totalt landar vikten på 1 605 kilo, vilket för referens är tio kilo mer än 911 Carrera 4 GTS. Detta har gjorts möjligt tack vare lättviktsglas, lättviktsbatteri och inte minst frånvaron av ett baksäte. Bränsleförbrukningen vid blandad körning är 11,3 l/100 km och CO2-utsläppet vid blandad körning lyder 256 g/km, enligt WLTP.

Nog är det en cool bil Porsche har tagit fram. Men den är sannerligen exklusiv och inte särskilt billig.

Porsche 911 Dakar ska bara tillverkas i 2 500 exemplar. Från och med i dag går den att beställa och de svenska priserna börjar på 2 480 000 kronor. Det där tillvalet som nämndes innan, Rally Design Package, går sedan loss på ytterligare drygt 230 000 riksdaler.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com