Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är Porsches skottsäkra bil

Ser ut som en helt vanlig modell

Förut fanns det en efterfrågan på skottsäkra bilar, och Mercedes byggde många. Men en dag så frågade en kund om Porsche kunde tillverka en, och så blev fallet. 

Det här exemplaret av den tidiga generationen av Porsche 996 Carrera-konceptet, ser precis ut som vilken annan 911 Carrera som helst, från utsidan. Just det här exemplaret ägs av Porsches egna museum och servar bilen så att den är i orört skick. Den har en finish som är tidskorrekt, men den är dessutom betydligt tyngre än andra 996-modeller, eftersom det är Porsches enda skottsäkra 911.

Enligt Youtube-kontot That Nine Eleven Guy, var det populärt med skottsäkra Mercedesbilar under 90-talet. Efterfrågan var så stor att en kund frågade om Porsche tillverkade sådana bilar. Därför tillverkade Porsche en konceptbil, och slutresultatet blev just det här exemplaret av 911 Carrera.

LÄS MER: Porsche 914 återskapas med hjälp av Porsche Cayman S

Från utsidan ser det verkligen ut som vilken Porsche som helst. Den har samma strålkastare, kaross, och till och med avfrostningstrådarna på bakrutan finns kvar. Men när man öppnar dörren på bilen, syns det 20 millimeter tjocka glaset som ska stoppa eventuella kulor. För att få ned vikten på bilen, skippade den tyska biltillverkaren den tunga stålpläteringen, och använde istället kolfibermaterialet Dyneema, för att skydda bilen. Materialet väger lika mycket som stål, men är 15 gånger starkare.

På grund av all extra skydd, så har det fått konsekvenser för bilens körbarhet, eftersom den skottsäkra bilen väger tre ton. Bilen fick inte en kraftigare motor för att kompensera för den extra vikten. Bilen har fortfarande sin raka sexa som producerade 316 hästkrafter, som ny, och har dessutom en manuell växellåda. 

Porsche testade även skyddet på bilen, och den kunde motstå 0,44 Magnum- och 9 mm skott på de flesta ställen. Dock var den skottsäkra 911-bilen för dyr att bygga och det fanns inte tillräckligt stor efterfrågan att motivera att göra bilen skottsäker, så bilen lämnade aldrig Porsches egna samling. 

LÄS ÄVEN: Porsche lanserar billigare Taycan

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com