Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Mercedes-Maybach S 600 Pullman Guard: skottsäker

Kan skjutsa miljardärer och diktatorer i full trygghet

Jättelimporna från Mercedes-Benz har länge varit favorit hos välbeställda statsöverhuvuden. Nu måste de skicka sina pager till Maybachbutiken, för en ny skottsäker modell har kommit ut.

Det har skrivits spaltkilometer om vilka diktatorer som föredragit vilka bilar, så det behöver vi inte gå in på här. Det räcker med att säga att de som bestämmer gärna haft bilar med stjärna.

Ju större desto bättre.

Ju större desto bättre.

Så lär det också förbli. Mercedes lyxbilsdivision Maybach släpper sin allra största Pullman-limpa i skottsäkert utförande.

Skyddsklassningen heter VR9 och är den mest bastanta för bepansrade fordon i VIP-klassen och skyddet mot sprängverkan är certifierat enligt ERV 2010. Vad nu det kan tänkas innebära.

Mercedes-Benz har hur som helst byggt upp skyddet inifrån och ut. Specialstål är integrerat i tomrummen mellan chassistrukturen och karossplåtarna. Särskilda polymermaterial, som aramider (tänk Kevlar) och plaster ger splitterskydd. Särskilt överlappande skyddssystem säkerställer att inga ballistiska projektiler kan tränga in i karosskarvar.

Glasytorna har ett skikt av polykarbonat på insidan för skydd mot splitter och är laminerade i flera lager för att motstå skottsalvor. Bombskyddet består av ytterligare armering undertill. Förlåt, vikten? Mercedes-Maybach S 600 Pullman Guard väger 5.100 kg. Tom!

Listan på extrautrustning är också intressant. Eller vad sägs om sirener, utryckningsljus, tvåvägsradio, extra nödbatteri eller externt kommunikationssystem – perfekt för självutnämnda presidenter som vill gapa slagord mot massorna utanför.

Bortsett från allt detta har Mercedes-Maybach S 600 Pullman Guard samma drivlina och komfortutrustning som sina icke-armerade syskon. Priset för härligheten är ca 14 miljoner kronor. Men då ingår servoassisterade bakdörrar.

Foto: Daimler AG
redaktoren@bytbil.com

 

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com