Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-Maybach G 650 Landaulet ren ökenlyx

Portalaxlar och ultralyx – men bara i 99 exemplar.

Knappast trodde vi att Mercedes-Benz bruksiga G-klass skulle bli en Maybach. Men nu har det hänt, och den har en V12-motor.

En landaulet, eller landaulette, är en karossform där chauffören har tak över huvudet och baksätespassagerarna har sufflett. Närmare bestämt är det en variant av ordet landau, en vagnstyp som skapades på 1700-talet och som hade en sufflett fram och en bak, och de möttes på mitten.

Då var den en ren innerstadsvagn vars själva syfte var att exponera de åkande för pöbeln som beundrande kunde se på när de rikaste och mäktigaste ur kunglighet och adel rullade förbi.

Och ungefär så är det väl också med Mercedes-Maybach G 650 Landaulet. Har ska de rika och berömda kunna sitta och synas på väg till premiärer, eller presidenter och diktatorer när de rullar in på nyockuperat landområde. Skogar, öknar och stridsvagnshinder kommer knappt ens att vara ett problem.

Eller demonstranter. Demonstranter är mjuka.

Wiki Commons

Eller demonstranter. Demonstranter är mjuka.

För Mercedes-Maybach G 650 Landaulet baseras på de mest spektakulära varianterna ur Mercedes-Benz G-klassprogram, shejkernas favoritbil för att ta sig till falkjakten. I Maybachs tolkning får passagerarna fåtöljer med massagefunktion och uppfällbara benstöd, och om man önskar kan man fälla upp mellanrutan så att man slipper höra Jeeves ständiga svärande över mottrafikanternas usla filval där framifrån förarutrymmet.

Sedan ställer man champagneglaset i den tempererade mugghållaren och fäller ut picknickbordet åt plockmaten. Kanske fäller man upp suffletten också, om den ockuperade pöbeln där utanför beter sig oregerligt på något sätt och det börjar hagla molotov-cocktails. Annars skulle det ju kunna bli fläckar på tvåtonslädret.

Att populasens nya ledare är en kille (för det lär ju vara en kille) som vet hur man tullar på statskassan lär de se ändå. Om inte taklösningen är en ledtråd är Mercedes-Maybach G 650 Landaulet sisådär en halvmeter längre än de vanliga G-klassmodellerna och precis som G 500 4×42 står den på portalaxlar – alltså stela axlar med utväxlade nav som tillåter högre markfrigång.

Ungefär så här, alltså.

Daimler AG

Ungefär så här, alltså.

Tillsammans med enorma hjul (dimensionen är 325/55 R 22 för den som är intresserad) betyder det att bilen höjer sig över den stora massan. Och precis som namnet antyder finns en enorm, turboladdad V12-motor under huven. Så om blir det bråttom att ta sig bort från de molotovkastande massorna behöver du bara be Jeeves att gasa lite ivrigare.

Bara ett aber: om du tycker att Mercedes-Maybach G 650 Landaulet låter som en utmärkt bil att dyka upp till falkjakten eller annekteringen i behöver du beställa en fort. Serien är begränsad till 99 bilar med leveransstart i höst. Några priser är inte kommunicerade, men Maybachmärkta Merdedesmodeller brukar inte säljas med introduktionsrabatter.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com