Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-Maybach gör ett sedan-suv-koncept

Och kompletterar med ett vardagsrum.

När Maybach gör konceptbil för Kina håller de inte igen. Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury är extra allt.

De senaste årens konceptbilar från Maybach, lyxbilsdivisionen hos Mercedes-Benz, har varit någonting på spåren. Vision Mercedes-Maybach 6 hade mejslat ut en tydlig identitet, liksom den Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet vi fick se i fjol. Inspirationen hämtades från mellankrigstidens Art Deco, en tid som präglades av överflöd och ohämmad formglädje.

Nu kommer den tredje tolkningen av Maybachs Vision-tema och den här gången använder man samma formelement i en annan kropp. Namnet skvallrar vad det handlar om: Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury är inte ödmjuk på en fläck.

Och i stället för att vara så där lång och låg och slank som de tidigare Visionbilarna från Maybach är den här hög, bred och burdus. Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury är något slags suv, fast med sedanbaklucka i stället för gängse kombihäck som det brukar vara på suvar. Varför? Man tror att kineserna vill ha det så.

För Ultimate Luxury vänder sig till Kina och premiärvisas också på bilsalongen i Peking. Då förslår inte europeisk diskretion och återhållsamhet, utan i Sydostasien vill man ha sin lyxbil serverad med extra allt. Helst som både suv och sedan på samma gång.

Den Yttersta Lyxen visar sig förstås också på insidan som är ett hav av kritvitt nappaläder och mörka paneler av ebenholts. Detaljer – och sömmar – av roséguld fulländar överflödet. För att understryka hur ytterst lyxig interiören är har man gjort ett matchande vardagsrum på samma tema som kompletterar bilen.

Daimler AG

Ett konceptvardagsrum, alltså.

Som sig anstår en suv är Ultimate Luxury fyrhjulsdriven, men inte av någon bränslesörplande V12:a. Nej, Ultimate Luxury är eldriven där varje hjul har en egen elmotor och tillsammans ska de producera 750 hästkrafter. Batteripaketet, som finns i bilens golv, ska räcka till 50 mils körning. Vad som finns under den stora huven där fram vet vi inte. Förmodligen tomrum.

Ingenting sägs om någon eventuell serieproduktion, Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury ska ses mer som ett test om salongspubliken tycker att en ultralyxig sedansuv är någon bra idé, snarare än som ett konkret förslag på en kommande produktionsmodell. Men vem vet, om kineserna tar bilen till sina hjärtan kanske vi i framtiden kommer att få se någonting som liknar den i framtiden.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com