Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche lanserar billigare Taycan

Har bakhjulsdrift som standard

Större
Stäng
  • Foto: Porsche
    Foto: Porsche
  • Foto: Porsche

Porsche har lanserat en ny version av den helelektriska sportbilen Taycan. Den är billigare och har bakhjulsdrift som standard.

Porsche har lanserat den fjärde versionen av sin helelektriska sportbil Taycan. Den nya versionen kompletterar Taycan Turbo S, Turbo och 4S. Nya Taycan är bakhjulsdriven och finns i två batteristorlekar. 

Som standard har Taycan ett batteri (Performance Battery) på 79,2 kWh. Som tillval går det att få ett med 93,4 kWh (Performance Battery Plus). Räckvidden på batterierna är 43,1, respektive 48,4 mil. Accelerationen 0-100 km/h går på 5,4 sekunder, oavsett batteristorlek. Toppfarten är 230 km/h. Den elektriska förbrukningen vid blandad körning är 24,8 – 20,4 kWh/100 km, medan det starkare batteriet har en elektriskt förbrukning vid blandad körning på 25,4 – 21,5 kWh/100 km.

Den maximala laddkapaciteten är upp till 225 kW, respektive 270 kW. På fem minuters laddning kan man nå ytterligare 100 kilometer. Från 5 procent till 80, tar det 22,5 minuter att ladda. Bilen har en permanent inkopplad synkronmotor på bakaxeln och kompletteras med en tvåväxlad växellåda. 

Som tillval finns en Heads Up-display i färg, On-Board AC-Charger med laddkapacitet upp till 22 kW. Det finns även ”Functions om demand” där föraren kan köpa till funktioner för en större bekvämlighet. Man kan även ”hyra” de funktionerna under en begränsad tid.

LÄS MER: Boxster 25 år – firar med jubileumsutgåva

Enligt Porsche själva signalerar den enkla designen hos Taycan en ny era, men samtidigt har modellen kvar Porsches DNA i sig. Bilen har aerodynamiskt optimerade 19-tumfälgar, och svartanodiserade bromsok, detaljer som skiljer Taycan från de övriga medlemmarna i serien. Frontspoilern, sidotrösklarna och den bakre diffusern är svartlackerade, liksom på Taycan 4S. LED-strålkastare är standard.

En annan funktion som erbjuds är Plug & Charge-funktionen. Så snart laddkabeln pluggas in, etablerar Taycan en krypterad kontakt med den Plug & Charge-kompatibla laddstationen. Laddningen startar då automatiskt och så även betalningen. 

Porsche använder ett centralt nätverkssystem för kontroll av Taycans chassi. Systemet analyserar och synkroniserar alla chassisystem i realtid. Som standard är stålfjädring, men går att få adaptiv luftfjädring som tillval, vilket gör att bilen kan höjas vid exempelvis farthinder eller garageinfarter. 

Den nya Porschen kommer till återförsäljarna i mars och kostar från 980 000 kronor. 

LÄS ÄVEN: Porsche satsar på syntetiska bränslen

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com