Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bilarna som förbjuds i Stockholm nästa år

Trafikborgarrådet Daniel Helldén om framtiden för trafiken i huvudstaden

Diesel- och bensinbilar kan bli förbjudna i Stockholm. Redan nästa år blir det förbjudet med äldre dieselbilar på vissa gator. Senast år 2040 ska staden vara klimatneutral och varken bilar eller bostäder ska ha några fossila utsläpp
– Utvecklingen går fort nu, för ett år sedan visste vi inte vad ens vad en elsparkcykel var för något, säger Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén till BytBil / Blocket.

Från och med 1 februari nästa år kommer det sannolikt att bli förbjudet att köra med dieselbilar som är äldre än Euro 5-avgasrening på Hornsgatan i Stockholm, uppger DN och Expressen. Det handlar om bilar äldre än årsmodell 2010.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén tror att stadsfullmäktige i Stockholm klubbar igenom miljözonerna på sitt möte 2 september. Sedan skärps zonerna 2022 och Euro 5 blir lägsta tillåtna nivå. Ungefär 4 av 10 bilar stängs ute nästa år.

Daniel Helldén är van att stå i skottgluggen när det sker förändringar i Stockholmstrafiken. Senaste månaderna har debatten mest handlat om elsparkcyklar. Tidigare i veckan krävde trafikpolischefen Hans Nilsson att elsparkcyklar ska förbjudas. Daniel Helldén har förståelse för kritiken och medger att det finns problem. Men elsparkcyklarna är här för att stanna, menar han.

– Det är klart att det finns problem, det är något helt nytt som vi ser i Stockholm, de första kom i augusti förra året, i mars-april kom de i gång stort. Det är ett helt nytt trafikslag och vi får gå tillbaka 100 år för att hitta en lika stor förändring i transportteknik. Vi jobbar för att skapa förutsättningar så att det fungerar bra för gångare, andra trafikanter, användare och för bolagen. Största problemet är när de ligger slängda, säger han till Bytbil / Blocket.

Stockholms stad har träffat en överenskommelse med uthyrarna om att elsparkcyklarna ska vara borttagna inom två timmar om de är placerade på ett störande sätt och blir anmälda. Dessutom har det inträttats 40 gula hotspots och 300 virtuella hotspots.

Hur bra för miljön är de?

– De är avsevärt mycket bättre än bil och taxi på motsvarande resa. Det är ett litet fordon som inte tar mycket plats och kan ta sig fram på andra ställen än bilar.

Daniel Helldén tror att elsparkcyklarna bara är början på en större trafikteknisk revolution som kan bli gynnsam för våra stadsmiljöer.

– För ett år sedan visste jag inte vad det var.  Vi vet inte vad som finns bakom hörnet, med extremt små elmotorer med effektiva batterier, om ett år till kan det vara något helt annat som kommer. Vi får nog gå 100 år tillbaka för att hitta en liknande transportteknisk revolution.

Han kör själv elsparkcykel ibland och tycker att det är ett smidigt sätt att ta sig tvärs genom stan för att spara tid. Dock har Daniel Helldén full förståelse för att många är kritiska.

– Även i andra länder så finns det synpunkter. Men det är helt nytt och de ser ut som en leksak. Har man inte provat kan det vara svårt att förstå funktionen. Men trots allt har det varit relativt lite problem.

Den långsiktiga visionen för trafiken i Stockholms stad är att både fordon och bostäder ska vara helt fossilfria till år 2040. Men det kan gå fortare än så.

– Redan till 2030 ska fossilt bränsle förbjudas i Sverige enligt diskussioner i regeringen det får effekt äve i Stockholm.

Vi tittar på om det är möjligt att ha en utsläppsfri stad redan 2030, men där är inget bestämt. 2040 ska det inte finnas några fossila utsläpp i Stockholm, det gäller både trafiken och bostäder, vi ska samla in mer koldioxid än vad vi släpper ut. El är det absolut bästa, det ger inget buller och inga lokala utsläpp. Självkörande bilar som vi delar på kan förändra mycket och göra att trafiken inte längre dominerar stadsbilden.

En spännande apsekt med trafikrevolutionen är att alla bilar i Stockholm snart kan få plats i befintliga parkeringsgarage – tack vare självkörande teknik.

– Stockholm Parkering har gjort en studie som visar att med självkörande bilar kan man packa in bilar på ett helt annat sätt i garagen, i princip kan man få plats med alla våra bilar i befintliga garage genom att fler bilar kan ställas in när passagerare inte behöver gå in och ur i garaget när bilen parkera själv.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com