Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Miljözoner kan bli verklighet i Stockholm

Dieselbilar göre sig inte besvär i huvudstaden.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) vill införa bilförbud i Stockholms innerstad. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Dieselmotorn har det inte lätt. Ett antal storstäder har beslutat att förbjuda dieseldrivna fordon från och med 2025 och Volvo överväger att lägga ner sin dieselutveckling. I vintras förbjöds dieselbilar till och med att köra i Oslo när luftföroreningarna blev alltför täta.

Relativt bensinbilar släpper dieselbilar ut ungefär en fjärdedel mindre koldioxid och tillsammans med lägre bränsleförbrukning har detta tidigare gynnat försäljningen av dieselbilar. Toppåret 2012 hade två tredjedelar hade alla bilar som såldes i Sverige dieselmotorer.

Men sedan försköts fokus från utsläpp av växthusgaser till mer lokala föroreningar. Sedan fem år tillbaka har försäljningen minskat och i fjol bestod bara hälften av försäljningen av dieselbilar.

AMC

I stället gick elbilar och laddhybrider framåt.

Framför allt är det utsläppen av kvävedioxider som lett till dieseldöden, utsläpp som dieselmotorer släpper ut betydligt mer av än sina bensinbröder. Kvävedioxider irriterar luftvägarna, vilket även nedbrytningsprodukten marknära ozon gör. Att sedan stora tillverkare fuskat med utsläppen gjorde inte saken bättre, hela branschen fick ögonen på sig och marknaden vände dieselmotorn ryggen.

Nu är kanske ett dieselförbud på väg till Stockholm. Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) säger till Svenska Dagbladet att han vill se upprättandet av miljözoner i huvudstaden så snart som möjligt.

Förslaget bygger på en rapport från Transportstyrelsen i fjol, där all biltrafik i Gamla Stan förbjuds, förutom för bilar drivna på el eller med laddhybriddrivlina. Förslaget påverkar även tunga fordon.

För resten av Stockholms innerstad skulle alla dieselbilar som inte uppfyller de allra senaste reningskraven, Euro 6, samt bensinbilar tillverkade före 2009, att förbjudas.

Äldre än 2009? Då är den värdelös.

Regeringen utreder nu Transportstyrelsens förslag. Infrastrukturminister Anna Johansson säger till tidningen att man hoppas kunna fatta beslut i slutet av det här året. Enligt förslaget skulle zonerna införas redan 2020 och om du är beroende av biltransporter i innerstaden lär du se till att vara stadd vid kassa, för tillräckligt nya bilar är inte billiga.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com