Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Trafiken tilltar trots trängselskatt

Trafikborgarrådet rasar mot bilistligister

I fjol ökade antalet passager genom Stockholms betalstationer. Därför planerar trafikborgarrådet fler åtgärder mot bilisterna.

När Birger Jarl grundade staden Stockholm år 1252 trodde han nog inte att den nästan 800 år senare skulle härbärgera 2,3 miljoner människor, åtminstone om kranskommunerna räknas in.

För så är det. Stockholmsregionen växer och har gått om Köpenhamn som Nordens största stad. Förvånande nog har alla dessa invånare också lagt sig till med ovanan att flytta sig och sitt lösöre mellan olika platser och ibland dristar de sig till och med att använda bil för att lösa sina transportproblem.

Så i all sin visdom har makthavarna i staden satt upp betalstationer, inalles 26 stycken, som ska pungslå medborgare som vägrar sitta still. När försöken startade 2006 hänvisade man till miljön, som skulle må bättre om folk hölls sig hemma. Sedan vände vinden och numera anger man trängsel på stadens gator som syfte att slita sedlar ur trafikanternas händer. Därmed kan man ju också ta betalt även av utsläppsfria fordon. Fiffigt!

Volvo Cars

Du skulle ha tagit cykeln i stället.

Tyvärr har det inte fungerat så som politikerna hoppats. Under fjolåret ökade antalet passager genom trängseltullarna med 3.300 bilar eller 0,8 procent. ”Det är otroligt olyckligt. Poängen med skatten är ju att trafiken ska gå ner.” säger Daniel Helldén (MP), Stockholms stads trafikborgarråd, till tidningen Mitt i.

Enligt Daniel Helldén behövs ännu fler åtgärder. ”Trängselskatten ska ju höjas igen 2020, men de behöver regleras ännu mer samtidigt som bensinpriset höjs.” Att stockholmarna kanske kör bil för att de behöver det, inte för att det tycker att det är så kul att köa, verkar inte föresväva trafikborgarrådet.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com