Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rekordlåg andel med underkända bilar – blir allt bättre

2020 genomfördes 3,5 miljoner besiktningar av personbilar

Större
Stäng
  • Foto: Transportstyrelsen
    Foto: Transportstyrelsen
  • Foto: Transportstyrelsen

Under förra året genomfördes 3,5 miljoner besiktningar av personbilar, och andelen underkända fordon är på rekordlåga nivåer.

Under 2020 besiktigades cirka 3,5 miljoner personbilar. Av dem så underkändes cirka 780 000 bilar, med krav på efterkontroll. Andelen underkända bilar är den lägsta som uppmätts av Transportstyrelsen. 

– Vi har under många år sett en nedgång när det gäller andelen underkända bilar. Trenden är tydlig under de senaste 10 åren. Utvecklingen talar för att bilarna blir allt bättre och därmed också allt mer trafiksäkra, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

LÄS MER: Rekordstor minskning av utsläpp från nya bilar

Dock varierar skicket på den svenska bilparken i olika delar av landet. På Gotland är andelen underkända bilar lägst, med 19,3 procent. Även i Stockholm var andelen låg, 19,4 procent. På andra sidan skalan var Värmlands län med 27,8 procent underkända bilar under 2020. Nästan lika stor andel hade Västernorrlands län med 27,2 procent. 

Drygt två tredjedelar av anmärkningarna på bilarna är ljusrelaterade fel. Det vanligaste felet som anmärktes på, var fel på halvljusen, med cirka 240 000 fall. Det var även vanligt med nedslag på positionslyckan, cirka 220 000 fall.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att vi kan se så många anmärkningar på halvljuset. Tillfredsställande ljus är väldigt viktigt ur ett trafiksäkerhetsperspektiv och dessutom något som du enkelt kan lösa själv på de flesta personbilarna, säger Mikael Andersson.

LÄS ÄVEN: Transportstyrelsen vill förbjuda elsparkcyklar på trottoaren

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com