Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Utsläppen minskar – men inte tillräckligt

Myndigheterna: Kommer krävas nya styrmedel

Bilarna blir ”renare” men det räcker inte.
För att klimatmålen ska kunna nås måste nått ändras.
– Teknikutvecklingen mot energieffektivare bilar och förnybara drivmedel är mycket viktig, men det räcker inte, säger Petter Åsman, chef för miljöenheten på Trafikverket.

I fjol såldes det rekordmånga bilar. Hela 340 000 nya personbilar registrerades i landet vilket är den högsta siffran någonsin. Det genomsnittliga utsläppet från en personbil hamnade 2015 på 126,3 gram koldioxid per kilometer vilket är en minskning på nästan 5 g/km från året innan.

Ökning äter upp minskning
Men trots att minskningen är dubbelt så stor som minskningen 2013/2014 – räcker det inte. Personbilstrafiken ökade förra året och det totala utsläppet från vägtrafiken minskade ”bara” med en halv miljon ton.
– Antalet registrerade fordon i Sverige ökar för varje år. Trafiken i landet har ökat med 23 procent sedan 1990 samtidigt som utsläppen av koldioxid idag är 10 procent lägre jämfört med 1990 års nivå. Vi ser en föryngringsprocess av den svenska fordonsparken där de nya personbilarna är betydligt mer bränslesnåla än de som skrotas bort. Det är positivt men det räcker inte, konstaterar Anders Larsson, direktör vid fordonsregistrerings- och ärendestödsavdelningen på Transportstyrelsen.

Behövs mer styrmedel
Enligt Transportstyrelsen och Trafikverkets bedömning är de styrmedel som finns idag inte tillräckliga för att uppnå de uppsatta klimatmålen. Det behövs ytterligare politiska beslut och nya krav.
– Teknikutvecklingen mot energieffektivare bilar och förnybara drivmedel är mycket viktig, men det räcker inte. För att nå klimatmålen krävs ytterligare kraftfulla styrmedel, säger Petter Åsman, chef för miljöenheten på Trafikverket.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com