Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kraftig minskning väntas – nu sänks prognosen

"Vi ser en tydlig inbromsning"

Större
Stäng
  • Mattias Bergman, vd för Mobility Sweden.

Från 290 000 till 265 000.

Så lyder Mobility Swedens nya prognos för nyregistrerade personbilar under 2023.

Skulle det bli verklighet vore det det sämsta året sedan 2009.

I januari presenterade Mobility Sweden sin prognos för nyregistreringar av personbilar för 2023. Den löd då att 290 000 personbilar förväntades registreras i landet under året.

Men denna prognos, som fortsatt präglas av en hög grad osäkerhet, justeras nu ner till 265 000. Det är en minskning med 8,6 procent.

Anledningarna till den sänkta prognosen stavas konjunkturläge, hushållens minskade köpkraft och borttagandet av klimatbonusen.

Vi ser en tydlig inbromsning i ordertakten av den tidigare höga efterfrågan på laddbara bilar. Privatkunderna lyser med sin frånvaro i bilhallarna, säger Mattias Bergman, vd för Mobility Sweden, i ett pressmeddelande.

Trenden är bruten

När det kommer till elbilar har privatmarknaden varit drivande av den snabba ökningstakten sedan halvårsskiftet 2021. Över hälften av alla elbilar har då sålts till privatpersoner och privatleasing har varit ett populärt alternativ.

Tidigare bidrog klimatbonus och låga räntor till rimliga månadskostnader vilket gynnade utvecklingen.

Men Mobility Sweden konstaterar nu att den trenden är bruten. Försäljningen av laddbara bilar till privatkunder har minskat kraftigt.

”Sämsta tänkbara tidpunkt”

Denna trend kan synas tydligt i orderstatistiken. Men med tanke på de långa leveranstiderna kan det ännu inte märkas av i registreringsstatistiken.

Dock tror man att det kommer att synas efter sommaren.

– Det är tydligt att klimatbonusen togs bort vid sämsta tänkbara tidpunkt. På senaste tiden har svenskarna drabbats av höjda räntor, inflation och generellt ökade levnadskostnader. Vi har nu en bra dialog med regeringen om nya styrmedel för att nå klimatmålen, säger Mattias Bergman. 

Kan bli sämsta sedan 2009

Som jämförelse med prognosen kan det sägas att det i fjol registrerades 288 003 bilar i Sverige. Färre bilar hade inte registrerats sedan 2013.

Men den nya prognosen för 2023, på 265 000 registreringar, är alltså lägre än så. Skulle den bli verklighet innebär det att 2023 blir det sämsta året sedan 2009, då drygt 213 000 bilar registrerades i Sverige.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com