Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kraftig ökning av elbilar

Elbilarna ökade med 250 procent jämfört med förra året

Större
Stäng
  • Tesla Model Y
    Tesla Model Y var den mest registrerade elbilen i mars. Foto: Tesla
  • Tesla Model Y var den mest registrerade elbilen i mars. Foto: Tesla

Antalet nyregistrerade personbilar minskade rejält i mars. Dock går de laddbara bilarna emot trenden. Elbilarna ökade exempelvis med 250 procent jämfört med förra året.

Nya siffror från Mobility Sweden (före detta Bil Sweden) visar att antalet nyregistreringar av personbilar föll ordentligt i mars. I mars registrerades 28 710 nya personbilar, vilket är en minskning med cirka 40 procent jämfört med samma period förra året. Dock finns det en underliggande orsak till detta. Anledningen är att det var många som valde att registrera en ny bil inför förändringarna i bonus-malus som trädde i kraft 1 april 2021.

– Utbudsproblemen fortsätter att påverka marknaden, med en total efterfrågan i konsumentledet som fortfarande är större än utbudet av fordon. Kriget i Ukraina påverkar marknaden med störningar av leveranskedjorna, säger Mattias Bergman, vd för Mobility Sweden.

Ett stort antal fabriker i Ryssland och Ukraina har stoppat sin produktion, samtidigt som den har minskat eller stoppat helt i övriga Europa till följd av att komponenter saknas.

Tittar man på de modeller som hade flest nyregistreringar i mars, var Volvo XC40 i topp med 1 548 bilar, följt av Tesla Model Y med 1 363 fordon, och Volvo XC60 med 1 201 exemplar. Topp fem avslutades med Kia Niro, respektive Volvo S/V60 med 1 063 och 1 028 bilar.

Cirka 56 procent laddbara bilar i mars 

Andelen laddbara bilar uppgick till knappt 56 procent i mars. Nära 24 procent av de totala registreringarna var laddhybrider, medan 32 procent var elbilar. Elbilarna ökade med 250 procent jämfört med mars förra året, samtidigt som laddhybriderna minskade med cirka 54 procent. Två förklaringar är de ökade drivmedelspriserna, men även att många väntade in den ökade bonusen i bonus-malus som elbilarna hade rätt till från 1 april.

Tittar man på vilka elbilar som varr populärast i mars, är Tesla Model Y i topp, följt av Tesla Model 3 med 990 bilar, och Volkswagen ID.4 med 906 fordon. Topp fem avslutades av Kia E-Niro, respektive Volvo XC40 Recharge med 773, respektive 595 bilar.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com