Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Stor ökning av nyregistrerade personbilar – elbilarna ökade med 373 procent

Nyregistreringarna inte på samma nivå som innan pandemin

Större
Stäng
  • Volvo XC60 var den mest registrerade bilen i maj. Foto: Volvo
    Volvo XC60 var den mest registrerade bilen i maj. Foto: Volvo
  • Volvo XC60 var den mest registrerade bilen i maj. Foto: Volvo

Antalet nyregistrerade personbilar i maj ökade rejält, vilket tyder på en ekonomisk återhämtning från pandemin. Men antalet nyregistreringar är lång ifrån samma nivåer som 2019. Elbilarna ökade med 373 procent, men det var trots detta inte elbilar som var den mest registrerade personbilen. 

I maj registrerades det 24 327 nya personbilar, vilket är ökning med 53,2 procent jämfört med samma period förra året. Under maj förra året minskade registreringen med 50 procent. Maj 2020 var den månad som hade både den största minskningen och även minst antalet registreringar under hela året. Anledningen var dels stillastående fabriker på grund av den pågående covid-19-pandemin, men även eftersom efterfrågan kraftigt minskade. 

– Den ekonomiska återhämtningen går snabbare än vad vi bedömde i slutet av året, vilket medför att vi har höjt prognosen för årets personbilsregistreringar, från 300 000 till 315 000 bilar. Under perioden 2017-2019 registrerades i genomsnitt 363 000 nya personbilar per år, vilket visar på att det är en bit kvar till nivåerna innan Coronakrisen slog till, säger säger Mattias Bergman, vd på BIL Sweden. 

Dock menar Mattias Bergman att det finns en fortsatt osäkerhet kring efterfrågan på fordon, på grund av både utvecklingen av pandemin och även effekterna av den. Andra osäkerhetsfaktorer är hur stor inverkan årets styrmedelsförändringar kommer få, men även om halvledarbristen leder till en flaskhals för produktionen. 

LÄS MER: Förslaget: Bensin och diesel stoppas i Sverige 2040

Volvo XC60 är tillbaka som den mest registrerade personbilen, med 972 fordon i maj, följt av Toyota Corolla, 782 exemplar. Trea och fyra är Kia Niro, respektive Kia Ceed med 774, respektive 773 enheter. En annan Volvo, XC40, avslutar topp fem med 744 bilar. Förra månadens etta, Volkswagen ID.4 är sexa med 693 fordon. 

I maj ökade nyregistreringen av elbilar med 374 procent, medan laddhybriderna ökade med 144 procent. Dock var laddhybriderna endast 1 600 fler jämfört med samma period förra året. Sammantaget uppgick de laddbara bilarna till 39,1 procent av marknaden i maj, jämfört med 21,6 procent förra året. Och av de laddbara bilar som registrerades i maj står elbilarna för 42 procent. 

Som du vet är skalan en helt annan på antalet registrerade elbilar, även om de sakta men säkert börjar öka i antal. Volkswagen ID.4 är i topp, följt av Kia Niro, där 430 enheter av elbilsversionen registrerades. Trea är Skoda Enyaq med 364 bilar, följt av Volkswagen ID.3 och Polestar 2 med 343, respektive 276 exemplar. 

Eftersom Riksdagen ska besluta om en förändring av förmånsskatten idag, 2 juni, kommer man enligt Bil Sweden se de reella effekterna av denna och nya bonus-malus tidigast under andra halvåret. Deras bedömning är att de beslutade styrmedlen gör att utvecklingen med fler laddbara fordon kommer avta efter 1 juli och kommer i sin tur leda till att Sverige får det svårt att nå klimatmålen om inte justeringar införs. 

LÄS ÄVEN: Kanske den mest kända Koenigsegg CCR någonsin ska säljas

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com