Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fem procent av personbilarna i trafiken är laddbara

Dock minskar laddhybriderna

Större
Stäng
  • Kia Ceed var den mest registrerade modellen i oktober. Foto: Kia
    Kia Ceed var den mest registrerade modellen i oktober. Foto: Kia
  • Kia Ceed var den mest registrerade modellen i oktober. Foto: Kia

Nya siffror visar att antalet nyregistreringar av personbilar fortsätter att minska, men antalet elbilar fortsätter i sin tur att öka.

Nya siffror från Bil Sweden visar att antalet nyregistreringarna av personbilar minskar för fjärde året i rad. 19 962 bilar registrerades i oktober, vilket är en minskning med 29 procent jämfört med oktober 2020. Hittills i år har antalet personbilar ökat med nio procent jämfört med samma period förra året, men ligger nio procent under 2019-årsnivå.

– Den underliggande efterfrågan i konsumentledet är fortsatt stark, men bristen på halvledare och andra komponenter har blivit en hämmande faktor för produktionen. Det skapar långa leveranstider och en osäkerhet kring leveransförmågan, säger Jessica Alenius, vice VD för BIL Sweden.

På grund av denna problematik justerar Bil Sweden ned sin prognos för 2021 från 315 000 bilar, till 300 000 personbilar.

Tittar man på vilka modeller som var de mest registrerade, var det Kia Ceed i topp med 1 261 bilar, följt av Volvo XC40 med 1 118 fordon och Volvo XC60 avslutade topp tre med 757 exemplar. Kia Niro och Volvo S/V60 avslutade topp fem med 731, respektive 684 bilar.

Andelen laddbara bilar av nyregistreringarna svarade för 51 procent i oktober, där 23 procent av de totala registreringarna var elbilar. Elbilarna ökade med 96 procent jämfört med samma period förra året, samtidigt som laddhybriderna minskade med 29 procent.

– Av alla personbilar i trafik, vid utgången av årets tredje kvartal, var drygt fem procent laddbara, varav 1,8 procent elbilar och 3,4 procent laddhybrider. Det kan jämföras med 3,6 procent vid utgången av 2020, fortsätter Jessica Alenius.

Tittar man på de mest registrerade elbilsmodellerna, så var Volkswagen ID.4 i topp med 640 bilar, följt av Skoda Enyaq med 380 fordon, och Polestar 2 avslutar topp tre med 379 exemplar. Kia E-Niro och Nissan Leaf avslutade topp fem med 358 respektive 346 fordon.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com