Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Elbilar ökade med 367 procent i januari

Elbilar fortsätter trenden

Större
Stäng
  • Kia e-Niro var den mest registrerade elbilen i januari. Foto: Kia
    Kia e-Niro var den mest registrerade elbilen i januari. Foto: Kia
  • Kia e-Niro var den mest registrerade elbilen i januari. Foto: Kia

Nya siffor från Bil Sweden visar att antalet nyregistreringar fortsätter att minska. Dock fortsätter trenden att elbilar bli alltmer populära.

Enligt nya siffror från Bil Sweden så registrerades det 19 893 nya personbilar i januari, vilket är en minskning med drygt tre procent jämfört med samma period förra året. Tittar man på det senaste halvåret har nedgången varit över 20 procent. Anledningen är framför allt problem med brist på halvledare och andra komponenter som bromsar marknaden, uppger organisationen.

– Utbudsproblemen kommer dröja kvar en bit in på innevarande år och den totala efterfrågan i konsumentledet är fortfarande större än utbudet av fordon, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Modellen som var den mest registrerade i januari, var Volvo XC40 med 1 355 bilar, följt av Kia Niro med 1 287 exemplar, och Volvo XC60 med 884 fordon. Topp fem avslutades med Volvo XC60 och Volvo S/V60 med 840, respektive 723 bilar.

Av nyregistreringarna så stod de laddbara bilarna för 53 procent. 26 procent av den totala andelen var elbilar, och 27 procent laddhybrider. Elbilarna ökade med 367 procent jämfört med samma period förra året, medan laddhybriderna minskade med sju procent. Ökningen av elbilar har primärt skett hos privatkunder.

Bland elbilarna var Kia e-Niro populärast med 996 nyregistreringar, följs av Volkswagen ID.4 med 683 bilar, och Volvo XC40 Recharge med 467 fordon. Topp fem avslutade av Kia EV6 och Nissan Leaf med 293, respektive 255 exemplar.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com