Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fortsatt dämpad fordonsmarknad – men elbilarna ökar

Andelen laddbara bilar uppgick till mer än 51 procent

Större
Stäng
  • Volvo XC60 var den mest registrerade modellen i februari, visar nya siffror från Bil Sweden. Foto: Volvo
    Volvo XC60 var den mest registrerade modellen i februari, visar nya siffror från Bil Sweden. Foto: Volvo
  • Volvo XC60 var den mest registrerade modellen i februari, visar nya siffror från Bil Sweden. Foto: Volvo

På grund av fortsatta utbudsproblem minskade antalet nyregistrerade bilar i Sverige. Men samtidigt fortsätter andelen laddbara bilar att öka, visar nya siffror från Bil Sweden.

I februari registrerades 21 136 nya personbilar i Sverige, visar ny statistik från Bil Sweden. Det är en minskning med drygt sju procent jämfört med samma period förra året. Hittills i år har registreringarna minskat med cirka sex procent.

– ­ Utbudsproblemen fortsätter att påverka marknaden, med en total efterfrågan i konsumentledet som fortfarande är större än utbudet av fordon. Dessutom kommer kriget i Ukraina att ha en negativ påverkan på marknaden, säger Mattias Bergman, VD för BIL Sweden.

Enligt organisationen är det för tidigt att bedöma effekterna av Rysslands invasion av Ukraina, men att fordonsindustrin är beroende av frihandel och alla störningar i leveranskedjor eller marknader är negativa.

Antalet elbilar fortsätter att öka

Bland de mest registrerade modellerna, var Volvo XC60 i topp med 1 115 bilar, följt av Volvo XC40 med 1 030 fordon, och 941 exemplar av Kia Niro. Volvo S/V90 och Toyota RAV4 avslutade topp fem med 770, respektive 769 bilar.

Andelen laddbara bilar uppgick till 51,6 procent av de nyregistrerade bilarna. 25,6 procent var elbilar, medan 26 procent var laddhybrider. Elbilarna ökade med 288 procent jämfört med samma period förra året. Det kan jämföras med förra månaden, då motsvarande siffra var 367 procent. Primärt har ökningen av laddbara bilar ökat hos privatkunder eftersom nya modeller lanserats i olika prissegment.

Tittar man på de renodlade elbilarna, var Kia E-Niro i topp med 711 bilar, följt av Tesla Model Y med 583 fordon, och samt 436 exemplar av Polestar 2. Topp fem avslutades av Volkswagen ID.4 och Volvo XC40 Recharge med 433, respektive 303 bilar.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com