Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nästan var fjärde nyregistrerad personbilar var elbil

Trenden med minskat antal nyregistreringar är bruten

Större
Stäng
  • Volvo XC40 var den mets registrerade personbilen i april. Foto: Volvo Cars
    Volvo XC40 var den mets registrerade personbilen i april. Foto: Volvo Cars
  • Volvo XC40 var den mets registrerade personbilen i april. Foto: Volvo Cars

Ny statistik från Mobility Sweden visar att i april var nästan 25 procent av de nyregistrerade bilarna en elbil. Dessutom ökar antalet nyregistreringar för första gången på nio månader.

Nya siffror från Mobility Sweden (före detta Bil Sweden) visar att 21 942 nya personbilar registrerades i april, vilket var en ökning med 0,3 procent jämfört samma period förra året. Det är första gången sedan juli i fjol som antalet nyregistreringar inte minskar.

– Årets fyra första månader uppvisar en total minskning med nära 19 procent, jämfört med samma period förra året. Utbudsproblemen fortsätter att påverka marknaden, med en total efterfrågan i konsumentledet som fortfarande är större än utbudet av fordon, säger Sofia Linder, chefekonom för Mobility Sweden.

Orsakerna till att antalet nyregistreringar har minskat i år är komponentsbrist, och den eskalerar på grund av kriget i Ukraina och lockdowns i Kina på grund av covid-19.

Volvo XC40 den mest registrerade personbilen 

I april var Volvo XC40 den mest registrerade bilen med 1 148 bilar, följt av Kia Niro med 819 fordon och Volvo XC60 med 774 exemplar. Topp fem avslutas av Volvo S/V60 och Kia Ceed med 747 respektive 724 bilar.

Andelen laddbara bilar var 48 procent i april, där elbilarna stod för nästan 25 procent av de totala registreringarna.

Bland elbilarna var Kia e-Niro populärast med 670 bilar, följt av Polestar 2, 496 fordon och Volvo XC40 Recharge, 496 exemplar. Kia EV6 och Volkswagen ID.4 avslutade topp fem med 420 bilar var.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com