Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Tyska bilindustrin välkomnar mildare utsläppskrav

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Den tyska bilindustrin har högljutt klagat på den kommande utsläppsstandarden Euro 7, som de menar att i praktiken skulle döda förbränningsmotorn, men nu verkar det ha gett resultat.

2025 ska den nya utsläppsstandarden Euro 7 börja gälla. Den tyska bilindustrin (VDA) har tidigare klagat på förslagen på strängare regler och välkomnar ett snällare förslag på Euro 7 som lämnats till EU-komissionen, och ska begränsa utsläpp av skadliga föroreningar från bilar, rapporterar Automotive News Europe.

– De planer som presenteras för den nya Euro 7-standarden för personbilar, visar att EU-kommissionen har accepterat gränserna för vad som är tekniskt genomförbart och har övergivit ouppnåbara mål,” sade VDA: s president Hildegard Müller i ett uttalande.

VDA menade att regleringarna i praktiken innebar ett förbud mot förbränningsmotorerna, och att de i sig inte var ett problem, snarare de fossila bränslena som motorerna förbränner. 

– Det är inte motorn som är ett problem för klimatet, det är det fossila bränslet. Fordonsindustrin stöder en ambitiös klimatpolitik. Den tyska bilindustrin stödjer klimatneutral rörlighet senast 2050, säger Müller. 

VDA har protesterat mot de planerade Euro 7-utsläppskraven och menar att de är fem till tio gånger strängare än Euro 6 och kan i slutändan innebära slutet för förbränningsmotorn. Det är inte enbart den tyska bilindustrin som är orolig, den franska finansministern varnade för att EU:s miljöbestämmelser kan förstöra bilindustrin och så borde inte fallet bli. Även Tyskland transportminister uttryckte liknande farhågor. 

Gränserna för den nuvarande Euro 6 har varit oförändrade sedan 2014. EU-komissionen planerar att lägga fram sin slutgiltiga konsekvensanalys i juni och kommer fatta ett beslut om utsläppsnormerna som Euro 7 kommer innebära i november. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com