Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyotas varning till Apple: bilindustrin är svår

Större
Stäng
  • Foto: Toyota
    Foto: Toyota
  • Foto: Toyota

Toyotas president har varnat den amerikanska teknikjätten Apple att bilindustrin är svår att hantera. Det är inte första gången den japanska biltillverkaren svingar mot sina konkurrenter. 

Toyotas president, Akio Toyoda, har varnat Apple, som försöker producera sin egen elbil: sälja bilar är så mycket mer än att bara producera tekniken för att kunna tillverka bilar, rapporterar Automotive News Europe. 

Toyoda menar att han välkomnar nya biltillverkare, men efter att ha tillverkat ett fordon, så måste man vara förberedd att ta hand kunder och hantera förändringar i cirka 40 år.

Antagligen kommer det ta lång tid för Apple att faktiskt producera och lansera sin elbil, men redan nu har de skicka in olika patent för teknik som de tänker använda sig av i bilarna. Och vi vet ju sedan tidigare att de har haft långtgående diskussioner med Hyundai och Kia om ett partnerskap, även om de föll samman. 

Anledningen sägs vara att tillverkarna varit rädda att enbart bli en kontraktstillverkare för Apple och inte en ordentlig partner. Den amerikanska teknikjätten har även haft kontrakt med Nissan om liknande planer.

LÄS MER: Toyota Yaris är Årets Bil 2021

Dock verkar varken Toyota eller Volkswagen vara speciellt oroliga för Apples intåg in i industrin, Herbert Diess, Volkswagenkoncernens vd, har tidigare sagt att han inte är rädd för en bil från Apple eftersom bilindustrin är annorlunda jämfört med teknikindustrin, och Apple kommer inte ta över den på en gång. 

Toyoda menar att nya teknikföretag har potentialen att blåsa nytt liv i bilindustrin och ge kunderna många alternativ. Men de måste vara rättvisa mot kunderna genom att vara förberedda på att ta ansvar för fordonets hela livscykel, från underhåll till en eventuell skrotning av bilen. 

Det är inte första gången Toyoda svingar mot sina konkurrenter. För ett par månader sedan sade han att Tesla inte tillverkar ”riktiga produkter”. Tesla passerade Toyota som den mest värdefulla biltillverkaren förra året.

– Tesla vinner i termer av marknadsvärde. Men Toyota har något som de inte har, erfarenhet att tillverka mer än 100 miljoner bilar. 

LÄS ÄVEN: Toyota tänker stanna kvar i minibilsegmentet

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com