Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Hyundai pausar samtal med Apple

Var nyligen nära en överenskommelse

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Ny vecka, nya turer kring Hyundai och Apple. Den här gången verkar det som sagan kanske har ett slut. För nu har Hyundai meddelat att de pausar sina samtal med Apple. 

Sagan om Hyundai, Kia och Apple fortsätter. Nu har Hyundai meddelat att koncernen har pausat förhandlingarna med Apple om självkörande elbilar, och är enbart en månad efter att den sydkoreanska biltillverkaren bekräftade att de förhandlade med teknikjätten från Kalifornien, skriver Reuters.

Tillkännagivandet kommer efter veckor av interna diskussioner hos Hyundaigruppen. Vissa chefer har oroat sig för att Hyundai enbart blir en kontraktstillverkare för den amerikanska teknikjätten.

– Vi får förfrågningar om samarbeten angående självkörande fordon från olika företag, men de är i ett tidigt skede och ingenting har beslutats, sade Hyundai i ett uttalande. 

– Vi har inte några samtal med Apple om att utveckla självkörande fordon. 

LÄS MER: Hyundai lämnar över Apples bilprojekt till systermärket?

Så sent som i förra veckan berättade Bytbil att en överenskommelse var nära, och att företagen skulle skriva under samarbetet 17 februari. 

Enligt källor till Reuters, så är en av sakerna som har stått i vägen för ett samarbete, Hyundais ovilja att samarbeta med utomstående, och de tillvekar alla sina delar internt. Och även om Kias och Hyundais aktier ökade rejält, så har det varit ett internt motstånd mot att bli en kontraktstillverkare.

Enligt olika analytiker, kan en möjlig anledning till att samtalen och förhandlingarna har kollapsat, vara läckor till pressen, om partnerskapsplaner, samt de krav på Hyundais roll i ett eventuellt samarbete som Apple haft, att Hyundai skulle vara en tillverkare av delar, snarare än en strategisk partner. 

– Det verkar tydligt att Hyundai Motor Group inte har varit allt för nöjda med att hantera Apple. De gjorde det tydligt att de inte vill bli behandlade enbart som en Apples leverantörer, eller tillverkare, sade Kevin Yoo, analytiker på eBest investment & Security, till Reuters.

LÄS ÄVEN: Apple lanserar egen bil 2024

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com