Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Hyundai lämnar över Apples bilprojekt till systermärket?

Bekräftade att de inlett samtal, men ändrade sig snabbt

Större
Stäng
  • Foto: Shutterstock
    Foto: Shutterstock
  • Foto: Shutterstock

För en tid sedan rapporterades det att Hyundai skulle producera Apples självkörande elbil. Den sydkoreanska biltillverkaren bekräftade att de inlett diskussioner, men ändrade sig snabbt. Nu kan Hyundai lämna över projektet till sitt systermärke.

Ni känner till historien vid det här laget. Apple vill bygga en egen, självkörande elbil och planerar att lansera den så tidigt som 2024. Hyundai bekräftade för en tid sedan att de hade inlett diskussioner med teknikjätten från Kalifornien, för att sedan ändra sig två gånger på kort tid. Under tiden hade Hyundais aktie ökat med 24 procent.

Nu rapporterar Carscoops, som hänvisar till sydkoreanska tidningar, att Hyundai har lämnat över ansvaret för projektet till Kia. Kia kommer ansvara för projektet, och utvecklingen samt produktionen av bilen genomförs i deras fabrik i amerikanska delstaten Georgia.

LÄS MER: Kias storsatsning: Ska lansera sju elbilar på sju år

Dock behöver man ta uppgifterna med en nypa salt eftersom den sydkoreanska tidningen inte anger någon källa. Dock spekuleras det i att Hyundai hellre vill fokusera på utvecklingen av sitt eget varumärke, än att tillverka Apples bil. Dessutom är biltillverkaren orolig över att Apple själv vill ta över projektet och enbart ha Hyundai som en producent för själva bilen. 

En källa med insyn menar dock att ett samarbete med Apple, kan stärka Kias varumärke och att en sådan bil kan passa in i biltillverkarens nuvarande investeringar. De planerar att lansera en uppsjö av nya elektrifierade modeller de kommande åren.

Den nuvarande tanken är att Hyundai eller Kia, utöver själva produktionen av bilen, även ska utveckla batterierna.

LÄS ÄVEN: Hyundai Kona N – nya prestandasuven

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com