Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kias nya flaggskeppsmodell blir en crossover

Kias nya modell blir en crossover och förväntas bli bilmärkets mest sålda bil i Europa, men det är bara början för den sydkoreanska tillverkaren.

Kias nya modell är den första från den sydkoreanska biltillverkaren som baseras på nya elplattformen E-GMP, och kommer antagligen bli bilmärkets bästsäljande elbilsmodell i Europa. Enligt Automotive News Europe, blir modellen en crossover med en design som inspirerats av ett koncept som visades upp på Genevas bilsalong 2019. 

Den sydkoreanska biltillverkaren förväntar att sälja mellan 10 000 och 15 000 exemplar av modellen i Europa i år, efter att den lanseras i september, berättar Emilio Herrera, Kias chef i Europa, till Automotive News Europe. Modellen kommer vara en crossover, på så sätt att den är kompakt, men designen är som en suv, och är batteridriven. Liknande bilar som finns på marknaden idag, inkluderar Volkswagen ID.3 och halvkombin BMW i3. Senare i år kommer även Renault Megane eVision och Citroën erbjuder redan elbilsversionen av C4, ë-C4. 

Enligt Herrera kommer den nya plattformen öka räckvidden och påskynda lanseringen av nästa generationens batteridrivna bilar. 

Hyundai Ioniq 5 blir den första modellen som baseras på E-GMP-plattformen. Modellen förväntas att lanseras inom kort. Plattformen sägs garantera en räckvidd på över 50 mil och sportbilsacceleration. Plattformen är inriktad på större bilar från kompaktsegmentet och uppåt, till en stor crossover med sju säten. Drivlinorna med bakhjuls- och fyrhjulsdrift, kommer få en rad olika karosser, från sedaner och crossover, till prestandabilar. 

LÄS MER: Hyundai lämnar över Apples bilprojekt till systermärket?

Plattformen levererar en 800-volts elektrisk arkitektur, vilket gör att man kan ladda upp batterier till 80 procent på, 18 minuter. Koncernens nuvarande elbilar är byggda på 400-voltsarkitektur. Crossovern är den första av sju helelektriska bilar som Kia kommer lansera fram till 2027, som en del av deras strategi för framtiden.

Enligt spekulationer från Automotive News Europe kan en framtida modell vara en stor suv. Dock blir den elektrisk, eftersom en med förbränningsmotor skulle vara för ineffektiv, gällande både koldioxidutsläpp och bränsleekonomi, om den såldes i Europa. 

En mindre elbil, ungefär samma storlek som Picanto, finns också i tankarna hos Kia. Dock skulle den byggas på en mindre elbilsplattform. 2025 tänker Kia ha totalt 11 renodlade elbilsmodeller i sin bilpark. 2025 ska 30 procent av Kias försäljning i Europa vara renodlade elbilar, motsvarande 200 000 fordon.

Samtidigt kommer Kia fortsätta sälja modeller såsom Niro. Den finns både med förbränningsmotor, som hybrid, laddhybrid och med renodlade elektriska drivlinor. Enligt Herrera ger det en flexibilitet för bilmärket att kunna reagera på marknadstrender. 

– Om elbilsmarknaden verkligen tar fart och vi måste producera ännu fler elbilar, behöver vi vara säkra på att nästan varje modell, inte bara har elektrifierats, utan även har en elektrisk version, sade han. 

LÄS ÄVEN: Kias storsatsning: Ska lansera sju elbilar på sju år

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com