Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bekräftat: Kia EV 9 till Europa

Kommer med 800-volts arkitektur

Större
Stäng
  • Concept EV9 baseras på samma plattform som EV6. Foto: Kia
    Concept EV9 baseras på samma plattform som EV6. Foto: Kia
  • Concept EV9 baseras på samma plattform som EV6. Foto: Kia

Konceptet Kia EV 9 visades upp i höstas. Nu bekräftar den sydkoreanska biltillverkaren att konkurrenten till Volvo XC90 kommer till Europa nästa år.

I november visade Kia upp sitt koncept, den dedikerade elbilen EV9. Precis som EV 6 baseras den på plattformen E-GMP.

Nu har den sydkoreanska biltillverkaren bekräftat att den sjusitsiga bilen, som är i samma segment som Volvo XC90, kommer till Europa 2023, rapporterar Autocar. Bilen är 493 centimeter lång, och har en hjulbas på 310 centimeter. Proportionerna kommer tas med till produktionsversionen.

Feature-on-demand

Enligt Kia är designen på konceptet likt produktversionen, men att vissa funktioner kommer skalas ned. Dock kommer den kantiga exteriören, tillsammans med det digitala tigeransiktet, behållas. Men dörrarna som öppnas bakvänt kommer antagligen inte föras över till produktionsversionen.

Enlig den brittiska tidningen kommer EV9 antagligen ha två elmotorer, en på vardera axeln. Därmed har modellen fyrhjulsdrift. Eventuellt kommer det även erbjudas en version med enbart en motor på bakaxeln.

E-GMP-plattformen har en 800-volts arkitektur och kan möjliggöra laddning på upp till 350 kW. EV9 kommer vara biltillverkarens första modell som kommer erbjudas med självkörande egenskaper. Fordonet kommer även stödja OTA-uppdateringar och feature-on-demand (FOD), där kunderna kan köpa till extra funktioner med hjälp av bilanslutningen.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com