Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Kia satsar på enbart laddbart i Sverige

Kia Niro och Ceed är populära

Större
Stäng
  • Fronten på en Kiabil
    2024 ska Kia enbart sälja laddbart i Sverige. Foto: Kia
  • 2024 ska Kia enbart sälja laddbart i Sverige. Foto: Kia

I dag består 77 procent av Kia försäljning av laddbara bilar, men nu har den sydkoreanska biltillverkaren satt ett ännu mer ambitiöst mål i Sverige.

Kia har anammat elektrifieringen och i juli samt augusti var de två laddhybriderna Kia Niro och Kia Ceed de mest registrerade bilarna i Sverige, enligt statistik från Bil Sweden. Dessutom var Kia e-Niro den mest sålda elbilen de båda månaderna. I september var de även det största bilmärket.

Av de 12 största bilmärkena i Sverige, som tillsammans står för 80 procent av nybilsregistreringarna, har Kia det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet på 46 gram CO2 per kilometer hittills i år. Dessutom är 21 procent av Kias tioåriga vagnpark laddbar, i Sverige är motsvarande siffra 8,7 procent. Nu har Kia satt upp ett mål att enbart sälja laddbara bilar i Sverige 2024.

– Vi vill skapa en laddbar rörelse där så många som möjligt ska kunna ställa om till elektrifierat och reducera CO2-utsläpp. Det är en målsättning vi har jobbat efter under en lång tid och Kia har i dag en laddbar försäljning på 77 procent. Men vi nöjer oss inte med det. 2024 ska 100 procent av bilar vi säljer i Sverige vara laddbara, säger Peter Himmer, VD Kia Sweden.

Snart lanseras den nya elbilen Kia EV6 (som vi fick kika på i våras), och under nästa år gör Kia Sportage comeback som laddhybrid.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com