Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Varannan bil i september var laddbar

Samtidigt bromsar bilmarknaden in

Större
Stäng
  • Laddning av Kia e-Niro
    Varannan registrerad personbil i september var laddbara. Foto: Kia.
  • Varannan registrerad personbil i september var laddbara. Foto: Kia.

Nya siffror visar att bilmarknaden bromsar in, men samtidigt fortsätter antalet laddbara bilar öka.

Nya siffror från Bil Sweden visar att i september minskade antalet nyregistreringar av personbilar för tredje månaden i rad. 22 634 nya personbilar registrerades, vilket är en minskning med cirka 21 procent jämfört med samma period förra året.

Hittills i år har antalet personbilar totalt sett ökat med 15 procent jämfört samma period 2020, men jämfört med 2019 års nivåer är antalet sex procent under.

– Den underliggande efterfrågan i konsumentledet är fortsatt stark, men samtidigt har bristen på halvledare och andra komponenter blivit en tydligt hämmande faktor för produktionen. Det skapar en osäkerhet kring leveransförmågan, säger Jessica Alenius, vice VD för BIL Sweden.

Tittar man på vilka modeller som var de mest registrerade i september, är Kia Niro i topp med 1 226 bilar, följt av Tesla Model Y med 1 213 exemplar, och Kia Ceed med 1 023 fordon. Volvo S/V60 och MG ZS EV avslutar topp fem med 858 respektive 854 bilar.

Under september ökade nyregistreringarna av elbilar med 103 procent, samtidigt som laddhybriderna minskade med 23 procent jämfört med samma period förra året. Av antalet nyregistreringarna var andelen laddbara bilar 54 procent, varav 33 procent var elbilar. Perioden januari till september i år är andelen 42 procent, där elbilarna står för 16 procent.

Bland elbilarna var det inte så överraskande att Tesla Model Y var i topp, följt av Kia e-Niro, och MG ZS EV. Tesla Model 3 och Volkswagen ID.4 avslutade topp fem med 766 respektive 643 bilar.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com