Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mer än varannan bil laddbar

Elbilarna ökade med 102 procent

Större
Stäng
  • I november var mer än varannan nyregistrerad bil en laddbar bil. Foto: Volkswagen.
    I november var mer än varannan nyregistrerad bil en laddbar bil. Foto: Volkswagen.
  • I november var mer än varannan nyregistrerad bil en laddbar bil. Foto: Volkswagen.

Nya siffror från Bil Sweden visar att elbilarna fortsätter att öka dramatiskt, även om laddhybriderna backar.

De senaste siffrorna från Bil Sweden visar att 21 056 nya personbilar registrerades i november, vilket var en minskning med 21 procent jämfört med samma period förra året. Det är femte månaden i rad som nyregistreringarna har minskat. Det betyder, att hittills i år har antalet nyregistreringar ökat med drygt sex procent jämfört med förra året, men är elva procent under 2019 års nivå.

– Första halvåret drevs marknaden upp av stimulanspaketen som skapade en god återhämtning i ekonomin. Under andra halvåret har uppgången bromsats av utbudsproblem med brist på halvledare och andra komponenter, men även av leveranstörningar, som blivit en allt större utmaning för fordonstillverkarna, säger Mattas Bergman, vd för Bil Sweden.

Även förändringarna i bonus-malus har bidragit till en ryckighet i registreringarna uppger organisationen.

Tittar man på vilka modeller som hade flest registreringar, var Kia Ceed i topp med 1 043 bilar, följt av Volvo S/V60 med 971 fordon och Volvo XC60 med 824 exemplar. Volvo XC40 och Kia Niro avslutar topp fem med 783, respektive 693 bilar.

I november var 54 procent av nyregistreringarna laddbara bilar. 26 procent av de totala registreringarna var elbilar. Enligt Bil Sweden så visar elbilarna en stark tillväxttakt och ökade med 102 procent jämfört med samma period förra året, samtidigt som laddhybriderna minskade med 21 procent. Hittills i år uppgår andelen laddbara bilar till 43,3 procent, där elbilarna står för cirka 17 procent av nyregistreringarna.

Bland elbilarna var Volkswagen ID.4 i topp med 583 registrerade bilar, följt av Nissan Leaf med 448 fordon och Polestar 2 med 443 exemplar. Kia E-Niro och Kia EV6 avslutar topp fem med 365 respektive 355 bilar.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com