Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fyra tips för att gå över till laddbara bilar

Behöver man en laddhyrid eller elbil?

Större
Stäng
  • Laddsladden på Volvo V60
    Det finns ett par saker att tänka på när man går över till laddbara bilar. Foto: Volvo
  • Det finns ett par saker att tänka på när man går över till laddbara bilar. Foto: Volvo

Efterfrågan på laddbara bilar blir allt större och går du tankarna på att skaffa en, finns det ett par tips som kan hjälpa.

Under oktober har efterfrågan på begagnade elbilar varit stor hos Blocket och priserna har ökat markant. Medianpriserna på elbilar har ökat med 16 procent jämfört med augusti. Även priserna hos Kamux har ökat och där är det i stället laddhybriderna som är mest eftertraktade. Hittills i år har de mest populära laddhybriderna varit Mitsubishi Outlander PHEV, Volvo V60 och Volvo XC90.

Nu kommer företaget med fyra tips och frågor man behöver ställa sig innan man skaffar en laddbar bil.

Det första du måste fråga dig själv, är om du behöver en elbil, eller en laddhybrid. Det beror på hur mycket du ska köra med bilen. En laddhybrid passar perfekt om man bor i en storstad där mycket av körningen består av start-stopp-trafik. Då används för det mesta elmotorn. Vid längre sträckor går dock hybriden över till bränsleförbrukning, och då är det bättre att använda en elbil.

Det går faktiskt att använda ett vanligt uttag för att ladda bilen, men det är definitivt inget att rekommendera. Risken är att belastningen blir för hög och kablarna för varma, och kan leda till brand. Låt en elektriker installera en laddbox som du använder för att ladda bilen.

När det är kallt ute arbetar bilen för att få det varmt för föraren och det påverkar batteritiden. Värm upp bilen när den står parkerad och har elkabeln i. Då behöver bilen inte jobba lika mycket med värmen under körning.

En vanlig missuppfattning är att det är dyrare att serva en elbil. Dock har elmotorn få rörliga delar och kräver därmed mindre service, och i förlängningen är underhållskostnaderna lägre. Elmotorn är i princip servicefri eftersom den inte kräver exempelvis olja eller tändstift.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com