Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

10 månaders väntan på Volvos Kina-byggda laddhybrid

Volvo sålde 8 gånger fler dieslar än laddhybrider

Laddhybrid – var god och dröj. Om du vill ha en ny Volvo kan du få vänta i upp till 10 månader.
Sveriges mest sålda bilmärke har bara levererat 3700 laddhybrider i Sverige i år – men över 30 000 dieselbilar.
– Vi väntar oss kortare leveranstider för laddhybrider framöver, då vi ökar produktionen inom kort. Nuvarande leveranstider beror främst på hög efterfrågan från våra kunder och ett generellt högt tryck på batterileverantörer, säger Katarina Adamson, presstalesperson hos Volvo.

Sverige är ledande land inom EU när det gäller laddhybrider och elbilar. Hela 13,5 procent av de sålda bilarna i september var laddbara, av det utgjorde laddhybrider drygt hälften, sju procent av försäljningen. EU-tvåan Nederländerna är långt efter Sverige.

Inför nästa år när reglerna skärps i bonus-malus-systemet så spås laddhybriderna bli ännu mer eftertraktade och utgöra en ännu större andel av försäljningen. Om du har rätt körmönster kan en laddhybrid spara 70 000 kr på tre år i minskade skatter och bensinkostnader för en privatbilist, visar beräkningar som BytBil har gjort.

Men den som beställer en laddhybrid i dag kan få vänta länge – i alla fall om du vill ha Sveriges mest sålda bilmärke Volvo. Även tvåan Volkswagen har kö efter sin nya laddhybrid Passat GTE.
Den som i dag beställer en Volvo XC60 T8 Twin Engine laddhybrid får vänta ända till augusti på leverans. Det uppger flera Volvohandlare som BytBil har pratat med.
– Den är otroligt populär och byggs i Kina, därför tar det tid, säger en Volvohandlare till BytBil.

Volvo XC40 T5 Twin Engine är Volvos billigaste hybrid och kostar 459 900 kronor. Den som beställer i dag får dock vänta till försommaren med leverans. Framåt maj, efter sju månaders väntan, kan din XC40 laddhybrid dyka upp. Volvo V60 dröjer nästan lika länge om du vill ha den laddbar, cirka ett halvårs väntan. Vill du ha en snabbare leverans är det de stora modellerna V90 och XC90 T8 Twin Engine som gäller, där kan du få leverans redan i januari-februari.

Nyligen gick Volvos vd Håkan Samuelsson ut och lovade en stor laddbilssatsning under namnet Recharge och ger ett åsr gratis laddning till kunder. Nu hoppas man också kunna leverera laddbilar snabbare. År 2025 ska varannan Volvo vara elektrisk – men det är långt dit. Hittills i år har Volvo sålt 3700 laddhybrider av sina totalt 44 000 sålda bilar i Sverige. Det kan jämföras med dieselbilarna som sålts i över 30 000 exemplar. Och elbilen XC40 Recharge börjar säljas först om ett år.

– Vi väntar oss kortare leveranstider för laddhybrider framöver, då vi ökar produktionen inom kort. Nuvarande leveranstider beror främst på hög efterfrågan från våra kunder och ett generellt högt tryck på batterileverantörer. Något vi åtgärdat genom att teckna avtal med CATL och LG Chem för att säkra vår batteriförsörjning för det kommande årtiondet, säger Katarina Adamson på Volvos pressavdelning.

Volkswagen har nyligen börjat leverera den uppdaterade Passat GTE som tidigare varit Sveriges mest sålda laddhybrid, men som inte funnits att köpa under cirka ett års tid. Nu finns det återigen bilar att få tag i. Ute hos handlarna står det nu enstaka lagerbilar, men den som vill speca bilen efter sina egna önskemål kan få vänta till mars månad innan bilen kan levereras, enligt flera handlare som BytBil har talat med.

Hos Kia och Mitsubishi verkar det något enklare att få leverans. Mitsubishi Outlander Phev är Sveriges mest sålda laddhybrid hittills i år, och det finns fortfarande relativt gott om lagerbilar att få tag i. Även Kia har flera modeller där det går att få tag i lagerbilar fortfarande.

Sveriges mest sålda laddhybrider 2019

Mitsubishi Outlander Phev
Kia Niro Plug in
Kia Optima
Volvo V60
Volvo XC60
Mini Countryman
Volvo S/V 90
BMW 530e
Volvo XC90
BMW 220 XE

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com