Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo: Därför värmer vi våra laddhybrider med bensin

Volvos laddhybrider släpper ut orenade avgaser när de körs i ”Pure”-läget

Volvos laddhybrider släpper ut orenade bensinavgaser när de körs enbart på batteri i läget ”Pure”. När kupén ska värmas upp görs det med en bensinvärmare utan avgasrening.
Enligt tidningen Auto Motor Sport drar värmaren 0,13 l/mil.
– Om kupén istället hade värmts av el från batteriet så hade bilen i större utsträckning behövt köras på bensin, och nettoeffekten hade blivit en högre total bränsleförbrukning, säger Karin Wik, presstalesperson för Volvo Cars i Sverige till BytBil.

Många laddhybrider har en batteridriven värmepump för att klara uppvärmingen av bilen när den körs på enbart eldrift. Volvo som har relativt små batterier i sina bilar har valt en annan lösning för att få upp räckvidden på sina laddhybrider, enligt Auto Motor Sport.

Volvo har en extra bensindriven värmare som sitter i den högra framskärmen på bilen. Volvo Cars uppger för tidningen att värmaren inte har någon avgasrening. När föraren kör bilen i läget ”Pure” på enbart batteridrift och bilen behöver värmas upp bränner den bensin och släpper ut orenade avgaser. Ett test visar att det går åt 0,52 liter bensin under knappt fyra mil till värmaren. För en svensk bilist som körbilen normalt innebär det 280 liter bensin på tre år som släpps ut som orenade avgaser.

Ingen verkar i dag veta vad de orenade avgaserna innehåller. Men i sin instruktionsbok varnar Volvo tydligt för att använda värmaren när bilen står parkerad i oventilerade utrymmen.

– Använd inte värmaren: Inomhus i oventilerade utrymmen. Avgaser avges om värmaren startar. På platser med brännbart eller lättantändligt material i närheten. Bränsle, gaser, högt gräs, sågspån o.s.v. kan antändas. När det finns risk för att värmarens avgasrör är blockerat. T.ex. hög snö i främre högra hjulhuset kan förhindra värmarens ventilation, uppger Volvo.

Enligt Volvo innebär lösningen dock att den totala miljöbelastningen blir mindre, eftersom bilarna kan köras längre på elektricitet.  Så här kommenterar Volvo Cars uppgifterna om bensinvärmarna i laddhybriderna:

–Vi utrustar våra laddhybrider med bränsledriven värmare på marknader med ett kallt klimat. Övriga marknader har en elektrisk högvoltsvärmare. Volvo Cars har valt bränslevärmare till laddhybriderna för att kunna ge en så lång räckvidd på eldrift som möjligt. Särskilt när bilarna körs i ett kallare klimat är bränslevärmare en fördel för räckvidden på el. Om kupén istället hade värmts av el från batteriet så hade bilen i större utsträckning behövt köras på bensin, och nettoeffekten hade blivit en högre total bränsleförbrukning, säger Karin Wik, presstalesperson för Volvo Cars i Sverige.

Volvo uppger också. att de arbetar för att förbättra utsläppen från värmarna och att de aldrig gjort någon hemlighet av hur bilen värms upp.

– Volvo Cars använder senast tillgängliga teknologi för bränslevärmare och arbetar kontinuerligt med förbättringar tillsammans med våra leverantörer. Volvo Cars är fullt transparenta med hur våra laddhybrider är konstruerade och de är, precis som alla våra bilar, certifierade och godkända enligt gällande regelverk och lagkrav.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com