Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Golf laddhybrid får rekordlång räckvidd

Så billig kan nya laddhybriden bli som tjänstebil

PORTO. En skattechock på 15000 kr per år väntar många som ska byta tjänstebil under 2020.
Volkswagens kommande laddhybrid Golf GTE kan blir räddningen för förare som inte rymmer de dyraste laddbilarna i sin budget. Även privatförare kan tjäna på att välja laddhybriden av nya Golf.
BytBil kan avslöja att bilen får en marknadsledande räckvidd på el: cirka 65 km.

LÄS FÖRSTA TESTET AV NYA GOLF HÄR

Vid nyår görs det svenska fordonsskattesystemet om för andra gången på 1,5 år när WLTP-värden börjar användas för att räkna ut fordonsskatten. För många vanliga bilmodeller innebär det att fordonsskatten de första tre åren blir mellan 7000 kr och 10 000 kr per år. Och vid nyår väntar ytterligare en översyn.

För den som har tjänstebil och ska byta bil nästa år blir det extra kännbart. De två bonus-malus-skattehöjningarna de senaste 1,5 åren läggs på toppen av förmånsvärdet och det kan göra bilen över 1000 kr dyrare per månad, skattade pengar, jämfört med en tre år gammal bil.

Fortfarande är det billigare än att äga bilen själv, så det är inte så synd om tjänstebilsförarna. Men regeringens mening med bonus-malus-systemet är uppenbarligen att få fler att välja laddhybrider, för de bilarna blir nu extremt förmånliga att ha som tjänstebil jämfört med en vanlig bensin- eller dieselbil.

Laddhybriderna är dock dyra i inköp, och många kommer inte att rymma dem i sin tjänstebilsbudget. Volvo V60 kostar från halv miljon kronor som laddhybrid, och Volkswagen Passat GTE är inte mycket billigare.

Nya Volkswagen Golf laddhybrid kan då komma som en räddande lösning för många tjänstebilsförare som har vagnparksavtal med Volkswagen, en av jättarna på den svenska tjänstebilsmarknaden. Den kompakta Golfen i sin senaste version har många egenskaper som kan matcha större bilar, och för den som inte bryr sig om statussymboler och prestigebilar torde Golf vara ett smart alternativ.

– Vi kommer att lansera laddhybriden i mitten av 2020, och den kommer att få 13 kWh stort batteri och en mycket bra räckvidd, berättar Volkswagens laddhybridexpert för BytBil under Golf-provkörningen i Portugal.

Hur lång?
– Det är inte officiellt fastställt ännu, men det borde kunna landa på ungefär 65 km.

Vad kommer bilen att kosta?
– Det har vi inga uppgifter om ännu.

Golfhybriden släpps i två varianter. En 1,4 TSI som har 204 hk och en GTE med 245 hk. Baserat på vad Golf GTE kostar i dag, vad övriga Golf-modeller kostar och vad en Passat GTE kostar kan den billigaste laddhybriden hamna omkring 400 000 kr.

Det innebär ett förmånsvärde på 2300 kr i månaden och en netto skattekostnad på cirka 1200 kr. Om du klarar dig utan att tanka på 65 km om dagen blir det ett bilägande med svårslagen ekonomi.

För privatbilister är det svårare att räkna med inköpspriset på laddhybriderna som är omkring 100 000 kr högre än motsvarande bensinbil. Men det är absolut inte omöjligt om du har rätt körmönster och kör 5-6 mil om dagen och kan undvika att tanka. Du kan spara närmare 20 000 kr i bränsle per år, du får en klimatbonus på cirka 35 000 kr vid inköpet och du slipper en årlig fordonsskatt på omkring 5000 kr de första tre åren. Och troligen är bilen värd mycket mer än motsvarande bensinare efter tre år.

Bilen kommer att gå att beställa före sommaren och de första leveranserna kommer efter sommaren. Volkswagen tror på god tillgång på bilar för den svenska marknaden.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com