Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rusning efter laddhybrider: Volkswagen kör om Volvo

Jättesuccé för Passat GTE - sålde mer än Volvos fem modeller tillsammans

Nu är det jätterusning till laddhybrider.
Allra mest ökar Volkswagen Passat GTE  – som ensam sålde mer än alla Volvos laddhybrider tillsammans.
–  Det är en fortsatt mycket hög efterfrågan på tjänstebilsfavoriten Passat GTE och tilldelningen för den svenska marknaden är god, säger Sten Forsberg, vd för Volkswagen Sverige.

Bilförsäljningen i Sverige går som tåget just nu.  I november ökade nyregistreringarna av personbilar med 18 procent och lätta lastbilar ökade med 22 procent. Ökningen förklaras till stor del av att många vill köpa sin personbil eller lätta lastbil innan årsskiftet eftersom fordonsskatten kommer att höjas kraftigt för många modeller från 1 januari nästa år.

– Höjningen av fordonsskatten är den andra inom loppet av ett och ett halvt år. De kraftiga fordonsskatte-höjningarna slår hårt mot både personbilar och inte minst lätta lastbilar, vilket är olyckligt när vi ser en avmattning i konjunkturen. Vi får återigen en ryckig marknad med rusning för att köpa malusbilar innan årsskiftet och minskade registreringar efter årsskiftet, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Allra mest ökar laddbara bilar. I november gick elbilar och laddhybrider upp med 43 procent. De laddbara bilarnas andel av totalmarknaden är nu 14 procent, något som sannolikt ökar ännu mer nästa år.

Ny marknadsledare på laddhybrider är Volkswagen Passat GTE som efter att ha varit borta från marknaden säljer i rekordupplaga. I november såldes 861 laddbara Passater, vilket gör att Passat ensam säljer mer än Volvos fem laddhybrider tillsammans. Nyckeln tycks vara att tillgången på bilar är god.

– Vi är mycket glada och stolta över att vara ledande märke när det kommer till laddbara bilar. Det är en fortsatt mycket hög efterfrågan på tjänstebilsfavoriten Passat GTE och tilldelningen för den svenska marknaden är god, säger Sten Forsberg på svenska Volkswagen.

Marknadsledaren Volvo har hamnat på efterkälken när det gäller att sälja laddhybrider. Den mest sålda Volvo-laddhybriden i november blev XC90, på fjärde plats. Bakom Passat är det Mitsubishi Outlander följd av BMW 330e som samtliga säljer bättre än Volvos olika laddbara modeller.

Tesla hade en ny dyster månad för sin elbil Model 3 och fick bara ut 75 bilar. Kanske kommer det ett nytt båtlass med Model 3-bilar före nyår så att årsförsäljningen kan gå över 4000 bilar, hittills har det sålts 3613 Model 3-bilar i Sverige i år.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com