Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är Årets bil i världen

Blev sydkoreansk seger

Större
Stäng
  • Hyundai Inoiq 5 har utsetts till Årets bil i världen. Foto: Hyundai
    Hyundai Inoiq 5 har utsetts till Årets bil i världen. Foto: Hyundai
  • Hyundai Inoiq 5 har utsetts till Årets bil i världen. Foto: Hyundai

Kia Ev 6, Ford Mustang och Hyundai Ioniq 5 kunde alla vinna utmärkelsen som Årets bil i världen. Och det blev en sydkoreansk bil som tog hem segern.

Tidigare i år vann Kia EV 6 utmärkelsen som Årets bil i Europa. I natt var det dags för att utse Årets bil i världen, en annan prestigefull utmärkelse. EV6 var även där en av finalisterna. De andra två bilarna som kunde vinna priset, var Ford Mustang Mach-E och Hyundai Ioniq 5, plattformsyskonet till EV6.

Utmärkelsen Årets bil i världen utses av en jury som består av 102 biljournalister från 33 länder. För att bli nominerad till Årets bil, behöver modellen tillverkas i minst 10 000 exemplar per år, ha en prissättning under lyxbilssegmentet i sin huvudsakliga marknad, och finnas till försäljning på minst två stora bilmarknader i världen, på minst två kontinenter. 2021 tog Volkswagen ID.4 hem utmärkelsen.

Blev sydkoreansk seger

Det blev en sydkoreansk seger, men det var Hyundai Ioniq 5 som tog hem utmärkelsen som Årets bil i världen. Det är första gången som Hyundai tar hem priset. Inte nog med det, Ioniq 5 tog även hem priset som årets Årets elbil, samt Årets designpris.

De andra pristagarna var Mercedes-Benz EQS, som tog hem utmärkelsen som Årets lyxbil, Audi E-tron GT som Årets sportbil, och Toyota Yaris Cross, Årets urbana bil.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com