Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Hyundai Motor Groups nya elbilsplattform – Electric Global Moudular Platform

Har en räckvidd på över 500 kilometer

Större
Stäng
  • Foto: Hyundai
    Foto: Hyundai
  • Foto: Hyundai
  • Foto: Hyundai

Hyundai Motor Group har visat upp sin nya dedikerade elbilsplattform, Electric Global Moudular Platform (E-GMP). Den ska ligga till grund för en ny våg av elektrifiering. Hyundaigruppen planerar att introducera 23 elbilsmodeller, varav 11 renodlade elbilar till 2025. Plattformen har en räckvidd på över 500 kilometer och på 18 minuter kan batteriet snabbladdas till 80 procent batterikapacitet.

Hyundai Motor Group har avtäckt sin nya dedikerade elbilsplattform, Electric Global Moudular Platform (E-GMP). Från och med 2021 ska den ligga till grund för flertalet dedikerade nya elbil, exempelvis Hyundai INOIQ 5 och den första dedikerade elbilen från Kia med internnamnet CV. 

Plattformen är designad exklusivt för elbilar och ska ge ett flertal fördelar jämfört med gruppens nuvarande plattformar, såsom större flexibilitet i utvecklingsarbetet, kraftfull prestanda, ökad räckvidd, utökade säkerhetsfunktion och större utrymmet för passagerare och bagage. 

– E-GMP är frukten av åratal av forskning och utveckling och för samman våra mest avancerade tekniker. Vårt utbud av elbilar kommer att utvecklas och stärkas av denna nya innovativa plattform, sade Fayez Abdul Rahman, Senior Vice President of Vehicle Architecture Development Center, Hyundai Motor Group. 

Plattformen ska göra det enklare att bygga modulbaserat och genom standardisering, ska det gå snabbare att fram produkter i flera fordonssegment. Gruppen menar att plattformen på ett effektiv sätt kommer stärka dess position inom elfordon eftersom den låter företaget utvidga sitt elbilsmodellutbud på relativt kort tid. 

Plattformen ska erbjuda underhållande köregenskaper och bättre stabilitet i höga hastigheter tack vare optimal  viktfördelning mellan fram och bakvagnen. Designen innebär även en låg tyngdpunkt eftersom batteripaketet är lågt monterat, samt elmotorn.

Den har en femlänkad bakaxel och den första integrerade drivaxel som kombinerar hjullager med drivaxel för att överföra kraft till hjulen, öka komfort och körstabilitet. 

Batteriet skyddas eftersom det är integrerat i chassit och även genom stödstruktuer som kan absorbera energi från kollisioner. 

Kupéutrymmena ökar genom ett långt axelavstånd, korta överhäng fram och bad. Batteripaketet monteras mellan fram- och bakaxeln och är de mest effekttäta system som Hyundai Motor Group hittills har skapat. Den har tio procent bättre energidensitet jämfört med nuvarande ev-batterriteknik.

Elsystemet består av en elmotor, växellåda och växelriktaren som är integrerad i en enda modul. Motorn är mindre samtidigt som den har jämförbar prestanda, vilket sparar både utrymme och vikt.

Motorn styrs av en växelriktare som ökar systemeffektiviteten med ungefär två till tre procent. Fordonet kan därmed köra cirka fem procent längre på samma batterienergi. 

Huvudsakligen är plattformen en bakhjulsdriven plattform. Kunderna kan välja mellan antingen framhjuls- eller bakhjulsdrift där modeller med senare konfigurationer kan förses med ytterligare en motorn och därmed få fyrhjulsdrift. 

Hyundai har investerat i IONITY, den ett laddningsnätverket av högeffektstyp. Nätverket har en laddningskapacitet på upp till 350 kWh längst motorvägar i Europa. E-GMP erbjuder en laddningskapacitet på 800 V som standard och möjliggör 400 V-laddning utan ytterligare komponenter eller adapter. Multiladdningssystemet är patenterad teknik och driver motorn plus växellriktare att boosta 400v till 800 v för en stabil laddningskompabilitet. 

Räckvidden är på över 500 kilometer med ett fulladdat batteri, enligt WLTP. Den kan även snabbladdas upp till 80 procent batterikapacitet på 18 minuter och kan ge upp till 100 kilometer i räckvidd på enbart fem minuter. 

Laddningssystemet i den nya plattformen är mer flexibelt. De har utvecklat Integritet Charging Cornon Unit (ICCU) som representerar en uppgradering från nuvarande ombordladdare som vanligen bara tillåter elektricitet att flöda i en riktning från en extern kraftkälla.

Den nya elbilsplattformen är basen för Hyundai Motor Group för en ny era av elektrifiering. De planerar att introducera totalt 23 elbilsmodeller, inklusive 11 renodlade elbilar och sälja mer än en miljon elektrifierade fordon 2025 globalt. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com